Veri iletişim ağlarında gürbüz akış kontrolü
Robuts flow control for data communication networks
- Tez No: 150601
- Danışmanlar: PROF.DR. ALTUĞ İFTAR, PROF.DR. HİTAY ÖZBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Veri iletişim ağları, akış kontrolü, zaman gecikmeli sistemler, gürbüz kontrol, n sentezi, Data communication networks, flow control, time-delay systems, robust control, synthesis. ii
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Doktora Tezi VERİ İLETİŞİM AĞLARINDA GÜRBÜZ AKIŞ KONTROLÜ BANU ATAŞLAR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Altuğ İFTAR İkinci Danışman: Prof. Dr. Hitay ÖZBAY 2004, 115 sayfa Bu çalışmada, belirsiz ve zamanla değişen birden fazla za man gecikmesine sahip veri iletişim ağları ele alınmış ve debi ta banlı akış kontrolü probleminin çözümü için fj, kontrolör tasarımı üzerine çalışmalar yapılmıştır. Öncelikle ele alınan sonsuz boyutlu sistemde var olan gecikmeler yerine yaklaşıklık kullanılması ile sis tem sonlu boyuta indirgenerek bilinen D-K iterasyon yöntemi ile ji kontrolörler tasarlanmıştır. Elde edilen fj, kontrolörlerin perfor manslarını gözlemlemek amacıyla simulasyon çalışmaları da yapıl mıştır. Ardından, sonsuz boyutlu sistem için n sentezi çözümünün bulunması amacıyla çalışmalar yapılmıştır. Bu amaçla, iki farklı W° kontrolör tasarım yöntemi ele alınarak sonsuz boyutlu sistem ler için D-K iterasyon algoritması geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Dissertation ROBUST FLOW CONTROL FOR DATA COMMUNICATION NETWORKS BANU ATAŞLAR Anadolu University Graduate School of Sciences Electrical and Electronics Engineering Program Supervisor: Prof. Altuğ İFTAR Co-Supervisor: Prof. Hitay ÖZBAY 2004, 115 pages This study is about /i controller design for the solution of a flow control problem for data communication networks which have uncertain time varying multiple time delays. After the statement of the problem, the time delays in the model are approximated in order to have a finite dimensional model. By applying the known D-K iteration method to the finite dimensional model, \h controllers are obtained. In order to illustrate the performance of the p, con trollers, some simulation studies are done. Then, /i-synthesis for the infinite dimensional model is studied. For this purpose, two differ ent %°° controller design methods are used for developing the D-K iteration method for an infinite dimensional system.