SiAlON seramiklerinin seamless kaynaklama tekniği ile birleştirlmesi
Joining of SiAlON ceramics by using the seamless joining technique
  1. Tez No: 150610
  2. Yazar: LALE AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaklama, Ara Yüzey, Islatma Davranışı, SiAlON Seramikleri, Joining, Interface, Wetting Behaviour, SiAION Ceramics
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SiAlON SERAMİKLERİNİN SEAMLESS KAYNAKLAMA TEKNİĞİ İLE BİRLEŞTİRİLMESİ LALE AVCI Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Servet TURAN 2004, 73 sayfa Bu çalışmada, SiAION seramikleri sinterleme katkıları aratabaka olarak kullanılarak kaynaklanmıştır. Uygun aratabaka kompozisyonun belirlenmesi için Y203-Sm203-CaC03 ve Y203-Si02-Sm203-CaC03 aratabaka kompozisyonları sinterlenmiş SiAlON seramiklerinin arasına konularak 1770°C'de 1 saat süreyle kaynaklanmıştır. Kaynaklama sıcaklığı ve aratabaka miktarının bağlanma davranışı üzerine etkisini incelemek için farklı miktarlarda Y203-Si02-Sm203-CaC03 aratabaka kompozisyonu kullanılarak 1600-1820°C sıcaklık aralığında, 1 saat bekleme süresiyle kaynaklama deneyleri yapılmıştır. Aratabakaya Sİ3N4 ilavesinin etkisini incelemek için Sİ3N4-Y203-Si02-Sm203-CaCC>3 kompozisyonuyla 1600 ve 1700°C'de kaynaklama yapılmıştır. Kaynakların mikroyapı ve kimyasal karakterizasyonları taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve mikroskoba bağlı olarak çalışan enerji saçılımlı X-ışınları spektrometresi (EDX) kullanılarak yapılmıştır. Y203-Si02-Sm203-CaC03 aratabaka kompozisyonuyla SiAlON seramikleri başarılı bir şekilde kaynaklanmıştır. Buna karşılık Y203-Sm203-CaC03 ve Sİ3N4-Y203-Si02-Sm203-CaC03 aratabaka kompozisyonlarıyla iyi bağlanma elde edilememiştir. Sonuçlar iyi bağlanmanın, aratabakanm ıslatma ve yayılma davranışlarına bağlı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis JOINING OF SiAION CERAMICS BY USING THE SEAMLESS JOINING TECHNIQUE LALE AVCI Anadolu University Graduate School of Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Servet TURAN 2004, 73 pages In this thesis, SiAION ceramics were joined using sintering additives as an interlayer. To be able to determine the proper joining composition, sintered SiAION ceramics were joined at 1770°C for an hour using either Y203-Sm203-CaC03 or Y203-Si02-Sm203-CaC03 interlayer compositions. To investigate the effect of joining temperature and the amount of interlayer on the bonding behaviour, joining experiments were carried out at the temperatures ranging from 1600 to 1820°C with 1 hour holding time using different amounts of Y203-Si02-Sm203-CaC03 interlayer composition. Effect of Sİ3N4 addition to interlayer was studied at 1600 and 1700°C joining temperatures using Sİ3N4-Y203-Si02-Sni203-CaC03 composition. The microstructural and chemical characterisations of joints were carried out using a scanning electron microscope (SEM) attached with an energy dispersive X-ray spectrometer (EDX). As a result, sintered SiAION ceramics were successfully bonded by joining with an interlayer composition of Y203-Si02-Sni203-CaC03 whereas good bonding was not achieved with interlayer compositions of Y203-Sm203-CaC03 and Sİ3N4-Y203-Si02-Sm203- CaC03. The results showed that the successful joining is related to the wetting and spreading behaviour of interlayer.