Recovering metallic zinc from hot-dip galvanization skimmings
- Tez No: 2836
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLHAN ÖZBAYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Sıcak daldırmalı galvanizasyon, galvani zasyon kuru külü, siklon alt akım ürünü. vı, Hot-dip galvanization, galvanization skimmings pneumatic cyclone underflow product. IV
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET SICAK DALDI RMALI GALVANİZ ASYON PROSESİNDE OLUŞAN“KURU KÜL”DEN METALİK ÇİNKONUN KAZANILMASI DİKBIYIK, Kenan Yüksek Lisans Tezi, Maden Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Gülhan özbayoğlu Şubat 1988, 65 Sayfa Bu çalışma, Kısmet Galvaniz Endüstri ve Ticaret A.Ş. tesislerinde sıcak daldırmalı galvanizasyon prosesi esna sında oluşan“kuru kül”den metalik çinkonun, ve Mutlu Metal Ltd. tesislerinde üretilen havalı siklon alt akım ürününden çinko oksitin zenginleştirilmesi olanaklarını kapsamaktadır. Numuneler üzerinde yapılan X-ray diffraction analiz leri, galvanizasyon kuru külünün esas olarak metalik çinko ve çinko oksitin yanısıra az miktardada çinko hidroksit klorit ve çinko karbonattan oluştuğunu göstermiştir. Diğer taraftan, siklon alt ürününde ana bileşik çinko oksittir ve diğer komplexler azınlıktadır. Kimyasal analiz sonuçlarına göre galvanizasyon kuru külünün çinko tenörü 76.56 %, siklon alt akım ürünün çinko tenörüde 71.55 % olarak belirlenmiştir. Galvanizasyon kuru kül numunesi üzerinde gerçekleşti-rilen yaş elek analizi tane boyutu küçüldükçe çinko yüzde lerin düştüğünü göstermiştir. Aynı durum, tane dağılımı coulter counter analiziyle belirlenen siklon alt ürününde de gözlenmiştir. Galvanizasyon kuru külünün zenginleştirilmesinde üç değişik yol takip edilmiştir. Bu seçeneklerde, jig, sarsın tılı masa, hidrosiklon ve flotasyon teknikleri değişik kombinasyonlarla uygulanmıştır. En iyi sonuç, 91.83 % çinko tenorunun, 70.89 % randımanla elde edildiği üçüncü metodda elde edilmiştir. Siklon alt akım ürünü, tane ebadının düşüklüğü dolayı sıyla sarsıntılı masa, siklon ve ters flotasyon deneyleriyle zenginleştirilmiştir. Sonuç olarak, 98.4 % çinko oksit tenörüne kadar çıkabilen bir konsantre elde edilebildi fakat ulaşılabilen en yüksek randıman, 60.69 % ile 94.70 % çinko oksit tenor lü bir konsantrede elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RECOVERING METALLIC ZINC FROM HOT-DIP GALVANIZATION SKIMMINGS DİKBIYIK, Kenan M.S. In Mining Eng. Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Gülhan özbayoŞlu February 1988, 65 Pages The objective of this thesis is to investigate the concentration possibilities of metallic zinc from the galvanization skimmings (or dry ash) formed during the hot-dip galvanizing process at the Kismet Galvanizing Plant, and the zinc oxide content of pneumatic cyclone underflow product produced at the Mutlu-Metal Plant. X-ray diffraction analysis showed that the galvanization skimmings were mostly composed of metallic zinc and zinc oxide. Zinc hydroxide chloride and carbonate were found in minor amounts. On the other hand, the dominant compound in the pneumatic cyclone underflow product was zinc oxide; other zinc complexes were in the minority. The zinc grades of the galvanization skimmings and pneumatic cyclone underflow product were determined as 76.56 % and 71.55 %, respectively, by chemical analysis. mWet screen analysis of the galvanization skimmings showed that the zinc grade of the screen fractions decrease with the particle size. A similar behaviour was also observed in the pneumatic cyclone underflow product whose size distribution was determined by Coulter Counter Analysis, Three different procedures were followed in the concentration of galvanization skimmings. In these methods, jig, shaking table, hydrocyclone and flotation were used in different combinations. By the application of the third method the highest zinc grade was obtained as 91.83 percent with a recovery of 70.89 %. As the particle size in cyclone underflow product was fine, tabling, cycloning, and indirect flotation were applied to its concentration. As a result, the concentrate, containg up to 98.40 percent zinc oxide, could be produced by the highest recovery attainable was 60.69 percent against 94.70 percent zinc oxide.