Zemin tabakalanması ve yer altı su seviyesi değişiminin şev stabilitesi üzerine etkisi
The effect of groundwater level and soil layers on slope
- Tez No: 150611
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLGÜN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şev stabilitesi, tabakalanma, yeraltı su seviyesi, regresyon analizi, plastisite teorisi, Slope stability, different layers, groundwater level, regression analysis, plastisity theory. 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ZEMİN TABAKALANMASI VE YERALTI SU SEVİYESİ DEĞİŞİMİNİN ŞEV STABİLİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ TÜRCAN TUTUK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr.Gülgün YILMAZ 2004 135 sayfa Bir zemin kütlesinde ortaya çıkan göçme ve kayma hareketinin incelenmesi stabilite problemleri olarak isimlendirilir. Günümüzde şevlerde stabilite analizi paket programlar aracılığı ile yapılmaktadır. Bu çalışmada Slope/W paket programı kullanılarak, şevi oluşturan zemin tabakalanmasının ve yeraltı su seviyesi değişiminin şev stabilitesi üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci kısmında geometrik ve geoteknik özellikleri belli olan bir şevin Slope/W paket programı ile stabilite analizi yapılmıştır. Bishop kayma dairesi analiz yöntemine göre elde edilen kritik durumda, tabakalanma yükseklikleri ve yeraltı su seviyeleri değiştirilerek güvenlik sayısı değerleri elde edilmiştir. Yeraltı su seviyesi yükseldikçe güvenlik sayısı değerlerinde azalma olmuştur. Elde edilen verilerin Basit doğrusal ve çok değişkenli doğrusal regresyon analizleri de yapılmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında ise şev göçmesinin oluştuğu kayma dairesi mekanizması çözülmüştür. Mohr gerilme dairesi ve plastisite teorisinin alt sınır göçme kriterine göre yöntemin esas davranışının (aktif, rotasyonel kayma, pasif) kabulü yapılmıştır. Bu çalışma bir şevde güvenlik sayısının belirlenmesinde geometrik ve mukavemet parametrelerinin etkisini tanımlayabilmek açısından faydalıdır. Tezden elde edilebilecek en önemli fayda dairesel kayma mekanizmasına esas olan gerilme davranışının çözümüdür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE EFFECTS OF GROUNDWATER LEVEL AND SODL LAYERS ON SLOPE STABILITY TÜRCAN TUTUK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Engineering Program Supervisor : Assist Yrd.Doç.Dr. Gfilgun YILMAZ 2004, 135 pages The investigation of collapsing and sliding action on a soil mass is named as stability problem. Nowadays, analysing of stability on slope can be done by using computer programs. The aim of this study is the investigation of the effect of soil layers and ground water levels on the slope stability by using Slope/W computer program. In the first section of this study, the stability analysis of a slope known the goemetric and geotechnic properties are performed by Slope/W computer program. The critical state obtained, according to Bishop sliding circle analysis method, and the factor of safety values obtained to change the layers heighty and ground water level. The values of factor of safety decreased when the ground water level is increased. The basic linear and multiple parametres linear regression analysis of obtained data were done. In the second section of the study, the sliding circle mechanism of slope collapsing were solved. According to Mohr stress circle and the lower bound collapse criteria of plastisity theory, based behaviour (active, rotational slip, passive) is assumed. This useful to define the effect of geometric and strength parametres on determine of factor of safety of slope. The main benefit obtained from this thesis is the solution of stress behaviour which is based to circular sliding mechanism.