1-etil-4, 5-difenil-1H-imidazol türevinin mutajenik etkisinin ames/salmonella testi ile araştırılması
An investigation on the mutagenic effect of 1-ethyl-4, 5-diphenyl-1H-imidazole by ames/salmonella method
- Tez No: 150609
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ÖZATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mutajenite, Ames test, Salmonella typhimurium, İmidazol, l-EtiI-4, 5-Dimetil-lH-İmidazoI, Mutagenicity, Ames Assays, Salmonella typhimurium, Imidazole, l-Ethyl-4, 5-Diphenyl-lH-Imidazole
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi l-ETTL-4,5-DIFENIL-lH-IMroAZOL TÜREVİNİN MUTAJENIK ETKİSİNİN ÂMES/SALMONELLA TESTİ İLE ARAŞTIRILMASI SEVİL SAĞDIÇ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet ÖZATA 2004, 50 sayfa Bu tezde ilaç öncül maddesi olarak hazırlanan l-Etil-4,5-Difenil-lH- Imidazol türevinin mutajenik etkisi, Salmonella typhimurium'un çerçeve kayması ve baz değişimi mutasyonuna sahip iki susu olan TA98 ve TAlOO'de, Ames/Salmonella/Mikrozom test yöntemi ile araştırılmıştır. Bunun için her iki suş mikromozal enzimler içeren metabolik aktivasyon (S9) varlığında ve yokluğunda, test maddesinin 5 ayrı dozu ile 2 bağımsız paralel deneyde test edilmiştir. Buna gore l-Etil-4,5-Dimetü-lH-İmidazoI türevinin mutajenik aktivite gösterdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT AN INVESTIGATION ON THE MUTAGENIC EFFECT OF l-ETHYL-4^-DIPHENYL-lH-IMIDAZOIJ: BY AMES/SALMONELLA METHOE Master of Science Thesis SEVİL SA?DIÇ Anadolu University Graduate School of Sciences Biology Program Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Ö2ATA 2004, 50 papes In this study, mutagenic effect of l-EthyM,5-DiphenyI-lH-Imidazole prepared as a drug raw material was and basic pair substitution investigated by using Salmonella typhimurium TA 98 and TA 100 strains containing frameshift mutations with Ames assay. Therefore, both test strains were tested in the absence or presence of S9 metabolic activation, for five different doses of the test substance in two parallel independent experiments. According to the results it has been understood that l-Ethyl-4,5-Diphenyl- lH-Imidazole derivative has shown mutagenic activity.