Sentetik akış serileri kullanılarak hazne hacminin bulunması
Finding reservoir volume using synthetic streamflow sequences
  1. Tez No: 150617
  2. Yazar: İLKE GÜRKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RECEP BAKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hazne hacmi, Sentetik akış serisi, Thomas-Fiering modeli, Porsuk Barajı, Reservoir volume (size), Synthetic flow sequences, Thomas- Fiering model, Porsuk Dam
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SENTETİK AKIŞ SERİLERİ KULLANILARAK HAZNE HACMİ BULUNMASI İLKE GÜRKAN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Recep BAKIŞ 2004, 98 sayfa Akarsuların taşıdıkları ortalama su miktarları ölçülerek, her bir ayda ve her bir yılda gelen toplam su hacimleri hesaplanabilir. Aylık su miktarları (tarihi akış serisi) bilindiği zaman, ileride meydana gelecek olan aylık akışlar, çeşitli modeller kullanılarak hesaplanabilir. Yani, bu akışlar sentetik olarak elde edilebilir. Bu çalışmada, tarihi akış serilerinden faydalanılarak sentetik akış serilerinin elde edilmesinde, Thomas-Fiering modeli kullanılarak hesaplar yapılmıştır. Bu modeldeki rastgele değişken (Ey) değeri, tarihi akış serisindeki büyüklükleri yani aylık akışları elde edebilmek için, gerekli Ey değerleri olup, bunlar bir matris formunda çizelgede verilmiştir. Bu şekilde elde edilen Ey rastgele değişkenin ortalaması sıfır ve standart sapması bir'dir. Bu rastgele değişkenin, yani Ey büyüklükleri, her ay için, o aya ait büyüklüklerin belli bir düzende, yani en kurak yıllar veya en yaş yıllar arka arkaya gelecek şekilde, yerleri değiştirilmiştir. Yer değiştirmiş Ey değerleri kullanılarak, en kurak 3 yılın arka arkaya gelmesi, en yaş 3 yılın arka arkaya gelmesi, en kurak 5 yılın arka arkaya gelmesi, en yaş 5 yılın arka arkaya gelmesini temsil eden sentetik akış serileri, Thomas-Fiering modeli ile üretilmiştir. Bu seriler kullanılarak hazne hacminin optimum projelendirilmesi yapılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis FINDING RESERVOIR VOLUME USING SYNTHETIC STREAMFLOW SEQUENCES İLKE GÜRKAN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Engineering Program Supervisor: Assit. Prof. Dr. Recep BAKIŞ 2004, 98 pages The total input water volumes for each month and for each year can be calculated by measuring the average water amount carried by the rivers. When the monthly water amounts are available (historical flow sequences), the future flows can be estimated using different models, i.e. these flows can be obtained synthetically. In this thesis, Thomas-Fiering model is used in the calculation of synthetic flow sequences from historical flow sequences. The random variable (Ejj) of the model is the Ey values required for obtaining the values in the historical flow sequences, i.e. monthly flows, and these are given in matrix form in a table. The mean of the random variable Ey obtained in this way is zero and its standard deviation is one. The random variable, i.e. Ey, values are rearranged for each month in a specific order, i.e. the values are rearranged such that the most dry years or the most wet years come one after the other. By using the rearranged Ey values, the synthetic flow sequences representing the cases, where three most dry years coming one after the other, three most wet years coming one after the other and five most dry years coming one after the other, five most wet years coming one after the other, are generated using Thomas-Fiering model. The optimal reservoir size can be designed using these sequences.