Yer ve duvar karosu üretiminde ortak bünye kullanımı
Employment of a multipurpose tile body for both wall and floor tile production
- Tez No: 150618
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPAGUT KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Yer Karosu, Duvar Karosu, Ortak Bünye, Anortit, Ceramic, Floor Tile, Wall Tile, Multipurpose Tile Body, Anorthite
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YER VE DUVAR KAROSU ÜRETİMİNDE ORTAK BÜNYE KULLANIMI MUSTAFA FAHRİ ÖZER Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Alpagut KARA 2004, 53 sayfa Bu çalışmada daha çok yöresel hammaddeler kullanılarak tek bir reçeteli ortak bünye geliştirilmeye ve teknolojik özelliklere bağlı olarak bünyenin pişme davranışı incelenmeye çalışılmıştır. Yöresel hammaddeler kullanılarak pek çok reçete çahşması yapdmıştır. Bu reçetelerden bir tanesi istenen fiziksel özellikleri sağlamış ve ortak bünye reçetesi olarak seçilmiştir. Dikdörtgen şekilli test numuneleri ortak bünye reçetesi kullanılarak 1170 °C ve 1200 °C 'lerdeki sıcaklıklarda pişirilmek üzere hazırlanmışlardır. Ayrıca laboratuvar şartlarında elektrikli fırında 1120 °C ile 1220 °C arasında değişen sıcaklıklarda tabletler pişirilmişlerdir. Tabletlerin su emme, mukavemet, pişme küçülmesi, bulk yoğunluk, termal genleşme katsayıları ve renk ölçümleri yapılmıştır.Pişme öncesi ve sonrasında oluşan fazlan belirlemek için XRD kullanılmıştır. Mikroyapısal ve mikrokimyasal özellikleri araştırmak için taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelemeler yapılmıştır. Tüm testler ISO EN 10545 standartlarına göre gerçekleştirilmiş olup elde edilen sonuçlar yer karosu için TS EN 176 ve duvar karosu için TS EN 159 standartlarına uygundur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis EMPLOYMENT OF A MULTIPURPOSE TILE BODY FOR BOTH WALL AND FLOOR TTLE PRODUCTION MUSTAFA FAHRİ ÖZER Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Alpagut KARA 2004, 53 pages This study was achieved in an attempt to develop a multipurpose tile body using a single formulation from mainly the local raw materials and investigate its firing behaviour in relation to the technological properties. By using local raw materials a lot of body recipes were studied. One of them has reached to the general requirements of physical properties and was selected as the multipurpose tile body recipe. Rectangular samples were pressed with the multipurpose tile body recipe and fired at the corresponding peak firing temperatures of 1200°C and 1170°C. Some of the samples were fired at laboratuary electrical furnace at the changing peak temperatures from 1120 °C to 1220 °C. The physico-mechanical properties of the fired bodies such as water absorption, linear firing shrinkage, bulk density and linear thermal expansion coefficient were measured. X-ray diffraction (XRD) was used to analyse the phases formed before and after firing. Scanning electron microscopy (SEM) was employed in order to observe the microstructural and microchemical characteristics. All the samples were tested according to the ISO 10545 standards and the results were checked according to the TS EN 159 and TS EN 176 standards.