İnternet üzerinden bilgisayar destekli bakım yönetim sistemi ve havacılık uygulaması
Computer aided maintenance management systems on internet and aviation practice
- Tez No: 150620
- Danışmanlar: PROF.DR. HİKMET KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Internet Programming, Centralized Maintenance Management Systems, Aviation Maintenance, Maintenance Records 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İNTERNET ÜZERİNDEN BİLGİSAYAR DESTEKLİ BAKIM YÖNETİM SİSTEMİ VE HAVACILIK UYGULAMASI ALPER DALKIRAN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sivil Havacılık Anabilhn Dalı Danışman : Prof.Dr.Hikmet KARAKOÇ 2004, 79 sayfa Havacılık, bakım yapılma zorunluluğu olan ve işletmeciliği son derece zahmetli bir sektördür. Hava araçlarındaki güvenlik önlemleri teknik işlerin ve uçuş güvenliğinin üzerinde yoğunlaşmıştır. Teknik önlemler bakım yapılması ve bakımın kalitesi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Yapılan bakımların daha sonraları incelenmesi ve bunlardan yararlanılması gerekebilir. Kayıtlar çok dikkatli saklanmalı ve gerektiğinde bu kayıtlara çabuk ulaşılabilmelidir. Bilgisayarlı bakım yönetim sistemleri bu sorunlar için bir çözüm olmaktadır. Gelişen internet olanaklarının havacılık şirketlerinin sorunlarının bir çoğunu çözümleyeceği düşünülürse bu bakım yönetim sistemlerinin uygun bir şekilde diğer ihtiyaçlar ile birlikte internet üzerinden kullanımı gündeme gelmiştir. İnternet ile havacılığın ileride yollarının kesişeceği düşünülürse bakım kayıtlarının internet üzerinde saklanması ve işlenmesi kaçınılmaz olmaktadır. Yapılan bu çalışmada internet ile uçak bakımının nasıl birbirine yaklaştığı incelenmiş ve örnek bir programlama yapılmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler : İnternet Programcılığı, Merkezi Bakım Yönetim Sistemleri, Havacılıkta Bakım, Bakım Kayıtları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis COMPUTER AIDED MAINTENANCE MANAGEMENT SYSTEMS ON INTERNET AND AVIATION PRACTICE Alper DALKIRAN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Aviation Program Supervisor : Prof. T.Hikmet KARAKOÇ 2004, 79 pages Aviation is a maintenance obligated sector and also is very bothersome for the operational point of view. Security and reliability precautions are more intensive on tehnical and flight safety issues. Especially technical precautions are focused on maintaining and the quality of maintenance done. Maintenance records may be useful for future researches and investigations. So it is very important to reach theserecords rapidly when needed and, storing them carefully. Centralized Maintenance Management Systes can be a solution to these problems. If the growing ability of internet to solve many aviation company problems is obrserved, you can figure out the necessity of usage of this maintenance management systems on internet. The storage and processing of maintenance data on the internet is unavoidable as we can see the intersection of aviation maintenance and internet. In this study, it was aimed to closely investigate the aviation and internet industries together and also tried to write some codes to realize this issue.