Gaz türbinli motorların motor kontrol sistemleri ve CFM 56-7B örneği
Engine control systems of gas turbine engines and example on CFM 56-7B
  1. Tez No: 150621
  2. Yazar: NAİL ÖZBAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HİKMET KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Hidropnömatik, hidromekanik, elektronik motor kontrol sistemi, CFM 56-7B motor kontrol sistemi, motor performans analizi, Hydropneumatic, hydromechanic, electronic engine control system, CFM 56-7B engine control system, engine performance analize
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GAZ TÜRBİNLİ MOTORLARIN MOTOR KONTROL SİSTEMLERİ ve CFM 56-7B ÖRNEĞİ Nail ÖZBAYRAKTAR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sivil Havacılık Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.T. Hikmet KARAKOÇ 2003, 147 sayfa Havayolu işletmecileri ve uçak üreticileri yakıt tasarrufu sağlayan, güvenirliliği arttıran, uçuş ekibi çalışma yükünü ve bakım maliyetlerini azaltan motor kontrol sistemleri geliştirmek için birlikte çalışmışlar. Bu ortak çabalar bir çok motor kontrol sisteminin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Her bir motorun ihtiyaç duyacağı motor kontrol sistemleri farklıdır. Bu sebeple bu tezde once günümüzde kullanılan motor kontrol sistem çeşitleri, bu sistemleri oluşturan ana elemanlar ve bu elemanların sistem içerisindeki görevleri anlatılmış ve çeşitli motorlarda kullanılan kontrol sistemleri tanıtılmıştır. Daha sonra günümüzde hava yolu şirketleri tarafından en çok tercih edilen Boeing 737-800 yeni nesil uçaklarında kullanılan CFM 56-7B motorunun motor kontrol sistemi incelenmiştir. Ayrıca günümüzde mevcut ve gelecekte düşünülen motor performans analiz yöntemi anlatılmıştır. Bu tez ile aynı zamanda Türkçe' ye tam alarak yerleşmemiş motor kontrol sistemi terimleri ile CFM 56-7B motoru motor kontrol sistemi ile ilgili detaylı bilgilere ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis ENGINE CONTROL SYSTEMS of GAS TURBINE ENGINES and EXAMPLE on CFM 56-7B Nail ÖZBAYRAKTAR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Aviation Program Supervisor: Prof.T. Hikmet KARAKOÇ 2003, 147 pages Because of the need to control precisely the many factors involved in the operation of modern gas turbine engines, airlines and manufacturers have worked together to develop engine control systems that prolong engine life, save fuel, improve reliability, reduce flight-crew workload, and reduce maintenance costs. Engine control systems that all one engine needs will be different from others. Because of this reason, firstly engine control systems used engines on today and main components on engine control systems presented and main components' functions in the system are explained at this study and it is presented that various engine control systems. After that it is researched engine control system used on new generation Boeing 737-800 most perferenced by airliners on todays. In addition to engine performance analize system that used on todays and will be used on future is explaned. With this study it is assured to engine control system terminology not used on Turkish and detailed information CFM 56-7B engine control system.