Tetrafenilporfirin bazlı hidrofobik adsorban geliştirilmesi
Preparation of hydrophobic adsorbent based on tetraphenylporphyrin
  1. Tez No: 150619
  2. Yazar: TURGAY TAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYRETTİN TÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Bovin Serum Albumin, BSA, Porfirin, Hidrofobik Etkileşim, Adsorption, Bovine Serum Albumin, BSA, Porphyrin, Hydrophobic Interaction
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Doktora Tezi TETRAFENİLPORFİRİN BAZLI HİDROFOBİK ADSORBAN GELİŞTİRİLMESİ TURGAY TAY Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Hayrettin TÜRK 2004, 108 Sayfa Bu doktora tez çalışmasında hidrofobik etkileşim adsorbanı olarak kullanılmak üzere tetrafenilporfirin Iigandı içeren bir polimerik adsorban hazırlanmış ve bu adsorbana bovin serum albumin (BSA) adsorpsiyonu incelenmiştir. Adsorbana tetrafenilporfirin Iigandı katabilmek için polimerleşebilecek yapıya sahip 5-(4- metakrilamidofenil)-10,15,20-trifenilporfirin 3 aşamada sentezlenmiş ve adsorban 5-(4- metakrilamidofenil)-10,15,20-trifenilporfîrin (%1)» akrilamid (%39) ve etilenglikoldimetakrilat (%60) monomerlerinden süspansiyon polimerizasyon tekniği kullanılarak hazırlanmıştır. Bovin serum albuminin bu adsorbana adsorpsiyonu proteinin başlangıç derişiminin, pH'ın, iyonik kuvvetin ve tuz türünün fonksiyonu olarak araştırılmıştır. Bu adsorbanın bovin serum albumine karşı çok yüksek adsorpsiyon kapasitesine (qm) ve düşük ayrışma sabitine (Kd) sahip olduğu görülmüştür; örneğin 1,0 M lık Na2S04 ve tamponlanmış çözeltilerde pH 4,0 de qm 775 mg BSA/g-adsorban ve Kğ l,21xl0"2 mg/ml ve pH 7,0 de qm 625 mg BSA/g-adsorban ve Kd 0,170 mg/ml olarak bulunmuştur. Ayrıca çözeltinin iyonik kuvveti arttıkça adsorplanan BSA miktarı artmıştır. Adsorbanın yüksek adsorpsiyona temel katkının BSA ile adsorban arasındaki van der Waals kuvvetleri ve n-n etkileşimlerinden geldiği belirlenmiştir. Adsorpsiyon sürecinin neredeyse tersinmez olduğu proteinin desorbe olmamasından anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Ph.D Thesis PREPARATION OF HYDROPHOBIC ADSORBENT BASED ON TETRAPHENYLPORPHYRIN TURGAY TAY Anadolu University Graduate School of Sciences Chemistry Program Superviser: Assoc.Prof.Dr. Hayrettin TURK 2004, 108 Pages In this study, a polymeric adsorbent with tetraphenylporphyrin Iigand was prepared as an hydrophobic interaction adsorbent and the adsorption behaviour of bovine serum albumin (BSA) on this adsorbent was studies. As a polymerizable porphyrin, 5-(4-metacryIamidophenyl)-10,15,20-triphenylporphyrin was synthesized in three steps. The polymeric adsorbent with tetraphenylporphyrin Iigand was prepared from monomers 5-(4-metacrylamidophenyl)-10,15,20-triphenyIporphyrin (1%), acrylamide (39%), and cross-linking agent ethyleneglycoldimetacrylate (60%) using suspension polymerization technique. The adsorption behavior of bovine serum albumin on this adsorbent was studied as a function of the initial BSA concentration, pH, ionic strength, and type of salt Very high adsorption capacity (qm) and low dissociation constant (Ka) for the adsorbent were observed i.e. 775 mg BSA/g adsorbent and 1.21xl0"2 mg/mL at pH 4.0 and 625 mg BSA/g-adsorbent and 0.170 mg/mL at pH 7.0 in 1.0 M Na2S04 and buffered solutions. In addition the amount of adsorbed BSA increased as the ionic strength of the solution increased. The adsorbent showed hydrophobic interaction adsorbent behavior and van der Waals forces and n-n interactions between BSA and PFA were the major factors for high adsorption capacity. The adsorption process was nearly irreversible on this adsorbent.