Fenolün elektrokimyasal yöntemlerle sudan giderimi
Phenol removal from water by electrochemical methods
  1. Tez No: 150622
  2. Yazar: YUSUF YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SAVAŞ KOPARAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal Arıtım, Fenol, Rutenyum Oksit, Demir, Bor Katkılı Elmas, Electrochemical Treatment, Phenol, Ruthenium Oxide, Iron, Boron Doped Diamond 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
ÖZET Doktora Tezi FENOLÜN ELEKTROKİMYASAL YÖNTEMLERLE SUDAN GİDERİMİ YUSUF YAVUZ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dah Danışman: Doç. Dr. A. Savaş KOP ARAL 2004, 162 sayfa Bu tezde, paralel plaka ve tıkaç akım reaktörlerde, rutenyum oksit, elmas ve demir elektrotlar kullanılarak, fenolün clcktrokimyasal yöntemlerle sudan giderimi araştırılmış ve bütün clcktrokimyasal sistemlerde fenolün tamamen ve KOİ'nin yüksek oranlarda giderimi sağlanmıştır. Elektrokoagülasyonda, giderim verimlerinin çözeltiye ilave edilen II202 miktarına aşırı derecede bağımlı olduğu ve artan H202 miktarı ile çözeltiden fenolün yanı sıra KOİ'nin de yüksek oranlarda giderilebileceği bulunmuştur. Özellikle 1I202 varlığında elektrokoagülasyonda, sürekli ve tek geçişli çalışılmalarda çok yüksek akını verimi değerlerine ulaşılmıştır. Direkt ve NaCl varlığında indirekt yükscltgcmc çalışılan elmas elektrotlarda, indirekt yükseltgemede daha yüksek verim değerleri elde edilmiştir. Optimum şartlarda, petrol rafinerisi atıksularının elektrokimyasal sistemlerle arıtımı araştırılmış ve bütün sistemlerde yaklaşık %99 civarında fenol giderim verimleri elde edilmiştir. KOİ giderimi ise özellikle elmas elektrotlarda gerek direkt gerekse indirekt çalışma şartlarında %95'in üzerine çıkmıştır. Elmas elektrotlar, fenolün ve KOİ'nin eşanlı olarak gideriminde daha etkin bulunmuştur. Fenton varlığında kimyasal yükseltgeme deneylerinde yüksek fenol giderimlerine rağmen nispeten düşük KOİ giderimleri elde edilmiştir. Elektrokimyasal yükseltgeme ile kimyasal yükseltgeme sonuçları kıyaslandığında, fenol ve KOİ'nin eşanlı olarak yüksek verimlerde giderilebilmesi sağlandığından elektrokimyasal arıtım daha verimli bir arıtım yöntemi olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis PHENOL REMOVAL FROM WATER BY ELECTROCHEMICAL METHODS YUSUF YAVUZ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: Assoc. Prof. A. Savaş KOP ARAL 2004, 162 pages In this thesis, electrochemical removal of phenol from water was investigated in a parallel plate reactor and a plug flow reactor using ruthenium oxide, diamond and iron electrodes. Complete removal of phenol and high removal efficiency for COD were achieved in all electrochemical systems. Removal efficiency of electrocoagulation was directly proportional to the H202 added to the solution. Increase in the added H202 resulted in an increase in phenol and COD removal efficiency. Indirect electrochemical oxidation in the presence of NaCI was more efficient than the electrochemical oxidation when diamond anodes were used. Electrochemical treatment of petroleum refining wastewater was studied under optimum conditions and phenol removal of 99% has been achieved in all electrochemical systems. COD removal was also over 95% especially for diamond anodes in both direct and indirect oxidation. Boron doped diamond anodes were found effective both for phenol and COD removal. Although high removal efficiency was achieved in chemical oxidiation in the presence of H202, COD removal was more difficult. Since high removal efficiencies were obtained for the removal of phenol and COD simultaneously, electrochemical oxidation was superior to the chemical oxidation.