Atık depolama alanlarının tabanlarında kullanılması öngörülen sepiyolit/zeolit karışımının geoteknik özelliklerinin belirlenmesi
Determining geotechnical properties of sepiolite and zeolite mixtures used proposed in the sanitary landfill liner
  1. Tez No: 150624
  2. Yazar: EBRU MİHRİBAN KABAKÇI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YÜCEL GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çöp Deponi Alam, Çöp Deponi Alam Tabanları, Kil Karışımlar, Zeolit, Sepiyolit, Sanitary Landfill, Sanitary Landfill Liner, Clay Mixtures, Zeolite, Sepiolite
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ATIK DEPOLAMA ALANLARININ TABANLARINDA KULLANILMASI ÖNGÖRÜLEN SEPİYOLİT/ZEOLİT KARIŞIMININ GEOTEKNİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Ebru Mihriban KABAKÇI Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Yücel GÜNEY 2004, 113 sayfa Çöp deponi alanlarının tabanlarında meydana gelen en önemli sorun, çöp suyu sızmasıdır. Yüksek miktarda ağır metal içeren bu sızıntı suyunun çevreye zararım engellemek için depo alam tabam olabildiğince geçirimliliği az olan bir malzeme ile teşkil edilmelidir. Çöp deponi alanlarının tabanında; kaplama malzemesi olarak kullanılan kil karışımlar istenilen geçirimsizliği sağlamaya yardımcı olmaktadır. Bu çalışmada, çöp depolama alanlarının tabanlarında kullanılmak üzere yüksek adsorbsiyon kapasitesine sahip sepiyolit ve zeolit kili karışımı bir kaplama malzemesi önerilmiştir. Bu killerin değişik karışım oranlan üzerinde laboratuvarda standart kompaksiyon deneyi, indeks deneyleri, mekanik deneylerden olan serbest basınç deneyi, permeabilite deneyi, permeabilite deneyi sonrası serbest basmç deneyi, konsolidasyon deneyi, serbest şişme deneyi, pH değerinin belirlenmesi, elektriksel iletkenlik, toplam ağır metal miktarı tayini ve adsorpsiyon kapasitesinin belirlenmesi gibi deneyler yapılmıştır. Deney sonuçlanna göre istenilen geçirimsizlik için uygun (S/Z) oram belirlenmiştir. Deneyler sonucunda %20 (S/Z) karışımının, çöp deponi alt tabakası için istenilen sınır geçirimsizlik şartının çok altında bir değere sahip olması ayrıca yüksek bir ağır metal tutma kapasitesi göstermesinden dolayı çöp deponi alam alt tabakası olarak kullanılması uygun görülmüştür. Diğer karışımlar altında en uygun değerlere sahip olan bu karışım, çöp deponi alanı alt tabakası olarak kullanılan geosentetiklere de maliyet açısından da uygun bir alternatif olarak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINING GEOTECHNICAL PROPERTIES OF SEPIOLITE AND ZEOLITE MIXTURES USED PROPOSED IN THE SANITARY LANDFILL LINER Ebru Mihriban KABAKÇI Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Engineering Program Supervisor: Asst Prof. Dr. Yücel GÜNEY 2004, 113 pages Main problem is waste water leacheate in the sanitary landfill liners. High metal content of the waste water health risks and also causes underground water and soil pollution. To prevent this effect low permeability material should be used in the sanitary landfill liner. Clay mixtures used in the sanitary landfill liner as lining materials reducing permeability. In this study, sepiolite and zeolite mixtures which have high adsorbsion capasity proposed as liner material in the sanitary landfill liner. Different experiments made like standart compaction test, index tests, unconfined compressive strength test, hydroulic conductivity test, unconfined compressive strength test after, hydroulic conductivty test, consolidation test, free swell test, determining pH values, electrical conductivity, total quantity of heavy metal and adsorbtion capasity by using different mixtures rate of this clays. According to experiment results, appropriate (S/Z) ratio determined. As a result %20 (S/Z) mixture is convenient for sanitary landfill liner because of low permeability value and high adsorbsion capasity. (S/Z) mixtures used in sanitary landfill liner can be an alternative to geosentetic materials. In addition, (S/Z) mixtures is more economical than geosentetic materials.