Sivil havacılıkta uçakların utilizasyonu, tek motorlu eğitim uçaklarında utilizasyon incelemesi ve bir uygulaması
Determining utilization of single engine training airplanes of Anadolu University school of civil aviation
  1. Tez No: 150623
  2. Yazar: SİNAN PİŞİRİCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HİDAYET BUĞDAYCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanım Süresi, Blok Uçuş Saati, Uçuş Gün Sayısı, Uçuş Sayısı, Kayıp Zaman, Utilization for Airplane, Block Flight Time, The Number of Flight Days, Flight Cycle, Dead Time. 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SİVİL HAVACILIKTA UÇAKLARIN UTİLİZASYONU, TEK MOTORLU EĞİTİM UÇAKLARINDA UTİLİZASYON İNCELEMESİ VE BİR UYGULAMASI SİNAN PİŞİRİCİ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sivil Havacılık Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hidayet BUĞDAYCI 2004 Bu çalışmada, uçaklarda kullanım süreleri incelenmiştir. Uçakların belirli zamanlar içinde kullanım sürelerinin bilinmesi ve doğru olarak tahmin edilmesi için gerekli formülasyon çalışmaları yapılmıştır. A.Ü. SHY O tek motorlu eğitim uçaklarının uzun yıllar içinde gerçekleştirmiş oldukları uçuşlar, istatistiksel olarak çıkartılmıştır. Utilizasyon hesaplamalarında gerekli olan parametreler tespit edilerek, eğitim uçaklarının kullanım sürelerinin önceden ve doğru tahmin edilmesi sağlanmıştır. A.Ü. SHY O tek motorlu eğitim uçaklarının kayıp zaman oranları tespit edilerek iyileştirilmesi için yöntemler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINING UTILIZATION OF SINGLE ENGINE TRAINING AIRPLANES OF ANADOLU UNIVERSITY SCHOOL OF CIVIL AVIATION SİNAN PİŞİRİCİ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Aviation Program Supervisor: Prof. Dr. Hidayet BU?DAYCI 2004 In this thesis utilization of airplanes is studied. Necessary formulation are determined to estimate the utilization of the airplanes for specific periods. The flights performed at the Anadolu University School of Civil Aviation fleet for many years are defined statistically to estimate of utilization of single engine training airplanes by verifying the necessary parameters. Utilization of airplanes fleet calculated correctly. Dead time of the Anadolu University School of Civil Aviation fleet is calculated and methods to improve these values are discussed based on these results.