Eskişehir ve civarı jeotermal enerji potansiyeli kullanımı ve geliştirilmesi
The use and development of the geothermal energy potential of Eskişehir region
  1. Tez No: 150625
  2. Yazar: MEHMET ALİ DEMİRKAZIKSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeotermal Enerji, Yenilenebilir Enerji, Balneoloji, Kaplıca, Sıcak Su, Geothermal Energy, Renewable Energy, Balneology, Spa, Hot Water
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ESKİŞEHİR VE CİVARI JEOTERMAL ENERJİ POTANSİYELİ KULLANIMI VE GELİŞTİRİLMESİ MEHMET ALİ DEMİRKAZIKSOY Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Mehmet BİLGİN 2004, 109 sayfa Türkiye jeotermal enerji rezervi açısından dünyanın ilk on ülkesinden birisidir. Bu enerjinin, teknolojik ve ekonomik sıkıntılardan dolayı çok düşük miktarı kullanılmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin hızla artmasıyla, yurdumuzda da yeni kaynakların araştırılmasına ve mevcut kaynakların geliştirilmesine yönelik çalışmalar MTA ve özel kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. Yurdumuzun elektrik üretimine uygun sıcaklıktaki bilinen jeotermal kaynakları batı bölgelerinde yoğunlaşmaktadır. Orta Anadolu ve Doğu Anadolu' ya doğru kaynak sıcaklıkları düşmektedir. Eskişehir il merkezinde sondaj, adi kuyu, kaynak şeklinde 21 adet sıcak su bulunmaktadır. Bunların sıcaklıkları 37 - 45 °C arasında değişmektedir. İl merkezi ve ilçelerdeki kaynaklar daha çok balneolojik olarak kullanılmaktadır. Balneolojik kullanımdaki tesis durumlarının iyileştirilmesi gerekir. Rehabilitasyon için yurt dışındaki tesisler incelenmeli ve gerekli yatırımlar yapılmalıdır. Teknolojik gelişmeler ile kaynaklar ileride şehir ısıtmacdığı için de kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE USE AND THE DEVELOPMENT OF THE GEOTHERMAL ENERGY POTENTIAL OF ESKİŞEHİR REGION MEHMET ALİ DEMİRKAZHCSOY Anadolu University Graduate School of Sciences Civil Engineering Program Supervisor: Prof.Dr. Mehmet BİLGİN 2004, 109 pages Turkey is one of the first ten countries in the world for its geothermal energy reserves. A small portion of these reserves are utilized because of technical and economic constraints. With the increasing importance of renewable energy, our country also has started to engage in research and development via both private and public enterprises. The sources which are available for the production of electricity are located in western regions. Temperatures of the sources decrease towards Eastern Anatolia. There are 21 hot water spots in Eskişehir centrum as bore, percolation well, spring. Temperatures of these spots vary between 37-45 °C. Most of these sources in towns and in centrum are used for balneology. Conditions of the spas which use these sources should be rehabilitated. Spas of foreign countries would be our object for a benchmark. The sector also lacks a strong financial foundation. Necessary investments and developed technology will enable us to build district heating system.