Bilecik-Deresakarı yöresi doğal zeolitinin karakterizasyonu
Characterization of natural zeolite of region 'Bilecik-Deresakarı'
  1. Tez No: 150626
  2. Yazar: AYDAN ESKİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖNDER ORHUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Zeolit, Karakterizasyon, X- işim Kırınımı, Adsorpsiyon İzotermleri, Natural Zeolites, Characterization, X- Ray Diffraction, Adsorption Isotherms
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AYDAN ESKİ BİLECİK-DERESAKARI YÖRESİ DOĞAL ZEOLİTİNİN KARAKTERİZASYONU Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Önder Orhun 2004, 102 Sayfa Dünyadaki doğal zeolit yatakları açısından önemli bir konuma sahip olan Türkiye, MTA verilerine göre 50 milyar ton doğal zeolit rezervine sahip bulunmaktadır, önemli doğal zeolit yöreleri olarak Bigadiç ve Gördes yöreleri bilinmektedir. Bu çalışmada yöreden alman alt, orta, üst tabaka numunelerinin X-ışınlan analizleri yapılarak birim hücre parametreleri elde edilmiştir. Ayrıca numunelerin taramalı elektron mikroskop analizleri (SEM) ve diferansiyel termal analizleri (DTA) yapılmıştır. Adsorpsiyon izotermleri çizilerek Langmuir özgül yüzey alanları ve ortalama gözenek yarı çaplan bulunmuştur. Bu sonuçlara göre Bilecik-Deresakan zeolitinin klinoptilolit olduğu ve büyük boyutlu organik moleküller için moleküler elek davranışı göstereceği ve özgül yüzey alanlarının büyüklüğü nedeniyle iyi bir adsorbent olarak sanayi kuruluşlarmda kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT MASTER OF SCIENCE THESIS AYDAN ESKİ CHARACTERIZATION OF NATURAL ZEOLITE OF REGION ''BILECTK-DERESAKARP Physics Programme Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Science Supervisor:Prof. ÖNDER ORHUN 2004, 102 Pages Turkey, which has an important place among the natural zeolite deposits in the world, has totally 50 milliard tons of natural zeolite reserves according to data of MTA. Bigadiç and Gördes regions are known as the important natural zeolite regions. At this study, unit cell parameters have been obtained by analysing X-rays of the samples of lower, central and upper layers which are taken from this region. Furthermore, the analysis of scanning electron microscope (SEM) and differential thermal analysis (DTA) were czeriadout By drawing adsorption isotherms, Langmuir specific surface areas and average pore radii were attained. According to the results of this study, Zeolite of Bilecik-Deresakan region is clinoptilolite, performs an attitude of molecular sieve for the big organic molecules, because of its big specific surface area, this zeolite can be used as an adsorbent at the industrial estates.