Porsuk Nehri mutajenitesinin ames/salmonella test metodu ile araştırılması
Mutagenic activity detected by the ames test in Porsuk River water
  1. Tez No: 150632
  2. Yazar: BANU DİLEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ÖZATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mutajenite, Ames Test, Nehir Suyu, XAD-4, XAD-16, Mutagenicity, Ames Test, River Water, XAD-4, XAD-16
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PORSUK NEHRİ MUTAJENİTESİNİN AMES/SALMONELLA TEST METODU İLE ARAŞTIRILMASI BANU DİLEK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman Prof. Dr. Ahmet ÖZATA 2004, 42 Sayfa Bu tezde Porsuk nehrinin değişik örnekleme istasyonlarından alınan su örnekleri Ames/Salmonella mutajenite test sistemi ile TA98 ve TA100 Salmonella typhimurium suşları kullanılarak test edilmiştir. TA98 çerçeve kaymasına yol açan mutajenlerin, TA100 ise baz çifti değişimine yol açan m utaj enlerin belirlenmesi için kullanılmıştır. Su örnekleri nonkonsantre olarak test edilmesinin yanısıra XAD-4 veXAD-16 kolonları kullanılarak ekstre edilmiş ve sonuçlar student-t testi ile değerlendirilmiştir. XAD-4 ekstrelerinde TA98 susunda iki istasyonda mutajenite saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MUTGENIC ACTIVITY DETECTED BY THE AMES TEST İN POSUK RIVER WATER Master of Science Thesis BANU DİLEK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor: Prof. Dr. Ahmet ÖZATA 2004, 42 pages In this thesis genotoxic charactheristics of water from different stations of the Porsuk River were determined by Ames/ Salmonella mutagenicity systems with Salmonella typhimurium TA98 and TA100 strains. TA98 is designed for frameshift mutagens and TA100 is designed for base- pair mutagens. Different columns of XAD-4 and XAD-16 were used to fractionate the water samples and non-concentrated samples were used. The results were compared wit student-t test. Positive results of water samples were obtained in XAD-4 extracts for TA98 in two stations.