Seyitömer Termik Santrali'nin uçucu küllerinin yer ve duvar karosu sırlarının renklendirilmesinde kullanımı
Use of Seyitömer Thermal Energy Plant's fly ashes in colouring the floor and wall tile glazes
  1. Tez No: 150633
  2. Yazar: GÖNÜL DOĞRU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜNEVVER ÇAKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu Kül, Atık, Pigment, Fly Ash, Waste, Pigment 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tea SEYİTÖMER TERMİK SANTRALİ UÇUCU KÜLLERİNİN YER VE DUVAR KAROSU SIRLARININ RENKLENDİRİLMİŞİNDE KULLANIMI GÖNÜL DOĞRU Anadolu Üniversitesi Fen Bitimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. DoçJDr. Münevver ÇAKI 2004, 54 sayfa Seramik endüstrisinde kollanılan pigmentler, çeşitli oksitlerin karıştırılması ve yüksek sıcaklıklarda kalsinasyonu ile elde edilir. Oksitler, uygun nitelikte hammadde veya endüstriyel proses atıktan olabilir. Bu çalışmada, Kütahya Sey itömer Termik Santralı baca atığı olan uçucu küflerin yer ve duvar karosu sırlarının renklendirilmesinde kullanıma uygun pigment üretimi için değerlendirebilme olanakları araştırdmıştır. Öncelikle uçucu küller ve farkta oksit bileşimleri ile hazırlanan pigmentler yer ve duvar karosu sırlarında kullanılmıştır. Sırlı yüzeylerden istenilen parlak ve düzgün yüzeyler Uçucu kül + AI2O3 + O2O3 sisteminden elde edilmiştir. Çalışma bu üçlü sistemin incelenmesi üzerine yoğunlaştırılmıştır. Bu sistemde hazırlanan pigmentlerin yer ve duvar karosu sırlarında krem rengi ve kahverengiden, koyu yeşile renk verdiği görülmüştür. Çalışma sonucunda termik santral uçucu küllerinin yer ve duvar karosu sırlarında renklendirici olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSRACT Master of Science Thesis USE OF SEYİTOMER THERMAL ENERGY PLANTS FLY ASHES IN COLOURING THE FLOOR AND WALL İTLE GLAZES GONULDOGRU Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: AssistProf. Munewer Cafca 2004, 54 pages The pigments, which are used in the ceramic industry, are obtained by mixing various oxides calcining at high temperatures. These oxides could either be suitable raw materials or industrial process wastes. In this study, the possible usage of fry ashes from Kütahya SeyitSmer Thermal plants for the production of pigments to be used in coloring of the floor and wall tile glazes were investigated. First of all, fly ashes and pigments which are prepared from different oxide compositions were used in floor and the wafl tile glazes. Brightness and smooth surfaces which are desired from glazed surfaces were investigated from the fly ash + AI2O3 + Cr^O* Pigments that are prepared in this system, were observed to give colors changing from cream and brown to dark green at floor and wall tiles. As a result, it was determined that fly ashes of SeyitSmer Thermal plant; can be used to produce pigmente to use in floor and waB tile glazes.