Mikrofiltrasyon membran üretimi
Microfiltration membrane production
  1. Tez No: 150634
  2. Yazar: AYSUN ŞAMİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alümina Altlık, Gözeneklilik, Geçirgenlik, Mikrofiltrasyon, Alumina Support, Porosity, Permeability, Microfiltration. 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MİKROFİLTRASYON MEMBRAN ÜRETİMİ AYSUN SAMİ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Nuran AY 2004, 69 sayfa Bu çalışmada alümina seramik memnranlarm mikrofiltrasyonda kullanımı ele alınmıştır. Hazırlanan numunelerin gözenek boyutu ve gözeneklilik miktarı oranlarına göre mekanik dayanımı, su geçirgenliği, mikronaltı partikül tutma özellikleri incelenmiştir. Numuneler öğütülmüş toz ve hazır granüllerden önce kuru preslenmiş sonra soğuk izostatik presleme kullanılarak şekillendirilmiştir. Numuneler iki farklı rejimde üç farklı sıcaklıkta (1100-1200-1300°C) sinterlenmiştir. Elde edilen numunelerin boyut değişimi, ağırlık kaybı, yoğunluk, gözenek boyutu ve dağılım ölçümleri yapılmıştır. Su geçirgenlikleri ve mikronaltı partikül tutma özellikleri geçirgenlik düzeneği kullanılarak test edilmiştir. Mikroyapıları taramak elektron mikroskobu kullanılarak incelenmiştir. Uygun testler ve ölçüm sonuçlarına göre sinterleme sıcaklığı arttıkça boyut değişimi ve ağırlık kaybında artış, gözenek boyut ve miktarında azalma tespit edilmiştir. Su geçirgenliği testinde öğütülmüş tozlardan şekillendirilen numunelerin basmca gayanamayıp kırıldığı gözlenmiştir. Sıcaklık arttıkça gözenekliliğe bağlı olarak geçirgenlik oranı azalmıştır. Deney sonuçlarına göre numunelerin l\ım üzeri partikülleri ayırabilme yeteneğine sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis MICROFILTRATION MEMBRANE PRODUCTION AYSUN ŞAMİ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Prof. Nuran AY 2004, 69 pages In this study, properties of alumina ceramic membranes were investigated for microfiltration. Mechanical strength, permeability and submicron partical filtration properties were conducted according to pore size and porosity of prepared samples. Uniaxial pressed and CIP (Cold Isostatic Press) samples prepared by using ground powder and granules. Shaped samples were fired at three different temperatures (1100-1200- 1300°C) and two different heating curve. Firing shrinkage, weight loss, density, porosity and pore size distributions of sintered samples were measured. Water permeability and submicron partical filtration properties were tested by using permeability set up. Microstructures of samples were characterized by using a SEM (Scanning Electron Microscope). According to applied tests and measurement results; fired shrinkage and weight loss increases whereas porosity and pore size decreases with increasing the sintering temperature. During permeability tests of samples which prepared ground powder did not stand to high pressure and were failed. The permeability ratio decreases with increasing sintering temperature. Microfiltration properties of samples were tested by using water and starch mixture which has certain solid particle size. The results showed that prepared alumina membranes able to separate solid particles above lfim size.