Atık kalıp kumunun yol alt yapısında kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of road subbase contructed using waste foundry sand
  1. Tez No: 150642
  2. Yazar: DENİZ GEÇİM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YÜCEL GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalıp Kumu, Stabilizasyon, Yol Alt Yapısı, Serbest Basınç Deneyi, CBR, Foundry Sand, Stabilization, Sub-base material, Unconfined compressive strength, CBR u
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ATIK KALIP KUMUNUN YOL ALT YAPISINDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ DENİZ GEÇİM Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Yücel GÜNEY 2004, 162 sayfa Döküm sanayinde kullanılan kalıp kumları birkaç kullanımdan sonra kalitelerini kaybederek atık haline gelir. Her sene binlerce ton kalıp kumu atık yığını haline gelmektedir ve depolama alanlarının büyük bir kısmını doldurmaktadır. Ayrıca kalıp kumunun barındırdığı metallerden dolayı, yer altı suyunda metal sızıntısı da meydana gelebilir. Bundan dolayı atık kalıp kumunun stabilize edilmesi ve tekrar kullanımının araştırılması gereklidir. Bu çalışmada atık kalıp kumunun kireç, çimento ve kırmataş ile belirli oranlardaki karışımları hazırlanarak mekanik ve kimyasal stabilizasyon yapılmıştır. Ayrıca kalıp kumunun yol alt ve üst yapısındaki kullanılabilirliği araştırılmıştır. Numuneler Standard ve Modifiye proctor deneyleri ile belirlenen optimum su muhtevasına göre sıkıştırılmışlardır. Daha sonra 7 günlük kürlere bırakılmışlardır. Taze ve kür edilmiş numuneler üzerinde, serbest basınç, hidrolik iletkenlik, donma çözülme sonrası ağırlık kaybı, CBR ve sızıntı deneyleri yapılmıştır. Serbest Basınç ve CBR değerlerinde kür zamanı ile orantılı olarak artış görülmüştür. 7 günlük kür ve 1,4,8,1 2'nci donma çözünme çevrimlerinden sonra, CBR, Serbest Basınç, Permeabilite deneyleri yapılmıştır. Bu deneylerin sonucunda Permeabilite, Serbest Basınç ve CBR değerlerinde önemli değişiklikler meydana gelmemiştir. Sonuç olarak kalıp kumunun, yol yapımı için T.C.K. (Türkiye Cumhuriyeti Karayolları) Standardlarını sağlayan dayanıklı bir malzeme olduğu, üst yapıda ve dolgu malzemesi olarak yeniden kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis EVALUATION OF ROAD SUBBASE CONSTRUCTED USING WASTE FOUNDRY SAND DENİZ GEÇİM Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Engineering Program Supervisor: Ass. Prof. Dr. Yücel GÜNEY 2004, 162 pages Foundry sand, used in foundry industry is wasted due to loss of quality after several usage. Each year several thousand tons of foundary sand is wasted occupying subtanstial parts of the storage areas. Besides, foundary sand contains metals, and causes ground water leachate. For these reasons, new research on stabilization and reuse of foundary sand needs to be done. In this study, mechanical and chemical stabilization of foundary sand were done by mixing lime, cement and crushed stone with foundary sand in certain proportions. Additionally, possibility of using foundary sand in road construction was investigated. Samples were compacted according to their optimum moisture contents by standard and modified proctor tests, and then cured for 7 days. Unconfined compressive strength, permeability, freeze thaw, weight loss, CBR and leachate tests were performed both on the fresh and cured samples. Unconfined compressive strength and CBR tests increased with increasing curing time. Permeability, unconfined compressive strength and CBR tests were done after 7 day curing and 1st, 4th, 8th and 12th freeze thaw cycles. As a result of tests, important changes didn't occur on permeability, unconfined compressive strength and CBR values. As a conclusion, it has been determined that foundary sand satisfies T.C.K's (Turkish Republic highways) standards and can be used both in road construction as a sub-way material.