ZnO ve ZnO esaslı seramiklerde çekirdek kullanımı ile mikroyapı kontrolü
Microstructure control in ZnO and ZnO based ceramics via seeding
  1. Tez No: 150641
  2. Yazar: İSMAİL ÖZGÜR ÖZER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ENDER SUVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ZnO varistör, yönlenmiş mikroyapı, çekirdekle yönlendirilmiş mikroyapı tekniği, ZnO varistor, textured microstructure, templated grain growth 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ZnO VE ZnO ESASLI SERAMİKLERDE ÇEKİRDEK KULLANIMI İLE MİKROYAPI KONTROLÜ İ. Özgür ÖZER Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd Doç. Dr. Ender SUVACI 2004, 91 sayfa Bu çalışmada, çekirdekle yönlendirilmiş mikroyapı tekniği (Templated Grain Growth-TGG) kullanılarak molce % 97 ZnO, % 1 Bi203, % 0.5 Ti02, % 0.5 C03O4, % 0.5 SnÛ2 ve % 0.5 Mn02 kompozisyonuna sahip yönlendirilmiş ZnO esaslı varistörler üretilmiştir. TGG tekniğinde kullanılan çekirdekler homojen çöktürme yöntemi ile sentezlenmişlerdir. Yaklaşık 7 um uzunluğa ve 1 um kalınlığa sahip c-yönünde uzamış anizotropik ZnO çekirdekleri şekillendirme prosesi sırasında, döküm yönüne paralel olacak şekilde yönlendirilmişlerdir. X- ışınları difraktometresi ve taramalı elektron mikroskobu analizleri sinterleme süresince çekirdek büyümesinin a-yönünde kristallografik ve morfolojik büyüme ile sonuçlandığım ve çekirdeklerin matris tanelerini de yönlendirerek mikroyapıyı düzenlediğini işaret etmektedir. Kompozisyonlardaki çekirdek miktanmn artması, şerit döküm sırasında çekirdeklerin birbirleriyle etkileşmesi sonucu oryantasyonlannm azalmasına bağlanan, nihai ürünün yönlenme fraksiyonunda düşüşle sonuçlanmıştır. Çekirdek konsantrasyonunun artması aynı zamanda, çekirdekler arası mesafenin kısalmasına neden olarak son ürünün tane boyutunu da düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis MICROSTRUCTURE CONTROL IN ZnO AND ZnO BASED CERAMICS VIA SEEDING İ. Özgür ÖZER Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Assist. Prof. Ender SUVACI 2004, 91 pages Textured ZnO based varistors in the 97 % ZnO, 1 % Bi203, 0.5 % Ti02, 0.5 % C03O4, 0.5 % Sn02 and 0.5 % MnÛ2 (each in mole) composition were produced by utilizing templated grain growth technique (TGG). The templates used in TGG process were synthesized by homogeneous precipitation method, c- axes grown anisotropic ZnO templates which were 7 urn in length and 1 um in thickness were aligned parallel to tape casting direction during forming process. X-ray diffraction and scanning electron microscope analyses indicate that template growth results in crystallographic and morphologic texture in a-direction and templates regulate the microstructure by orienting matrix grains. Increasing the template content results in a decrease in the texture fraction caused by interactions of templates during tape casting process. Higher contents also reduce the grain size in the final microstructure due to the shorter growth distance of templates.