Sentetik ve kuantum kimyasal yöntemleri kullanarak heterosiklik bileşikler üzerine çalışmalar
Investigation of some heterocyclic compounds via synthetic and quantum chemical methods
  1. Tez No: 150643
  2. Yazar: DENİZ HÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALAATTİN GÜVEN, PROF.DR. ALAN ROY KATRİTZKY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Benzotriazol, benzofuran, benzotiyofen, furan, triazapentalen, asitlik, Benzotriazole, benzofuran, benzothiophen, furan, triazapentalene, acidity
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZET Doktora Tezi SENTETİK VE KUANTUM KİMYASAL YÖNTEMLERİ KULLANARAK HETEROSİKLİK BİLEŞİKLER ÜZERİNE ÇALIŞMALAR DENİZ HÜR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Alaattin GÜVEN İkinci Danışman: Prof.Dr. Alan Roy KATRITZKY 2004, 157 sayfa Bu tez çalışmasında, benzotriazol kimyası kullanılarak çeşitli heterosiklik bileşiklerin sentezleri gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen maddelerin ve kullanılan yöntemlerin birçoğu yeni madde ve yöntemlerdir. Tezin ikinci bölümünde, 3-aIkil-3-aril-2,3-dihidrobenzofuran-2-on bileşiklerinin, 2-alkil-2-aril-2,3-dihidrobenzotiyofen-3-on bileşiklerinin 3- alkil-3-arü-2,3-dihidrobenzotiyofen-2-on bileşiklerinin ve bazı benzotiyofen bileşiklerinin sentezleri gerçekleştirilmiş olup, üçüncü bölümde, bazı 2,4- disübstitüe furan bileşikleri ve 4,6-diaril sübstitüe 2,3-benzo-l,3a,6a- triazapentalen bileşiklerinin sentezleri verilmiştir. Dördüncü bölümde ise, bazı İV-sübstitüe benzotriazol bileşiklerinin asitlik sabitleri deneysel olarak UV spektroskopik yöntemle ve bilgisayar hesaplamalarıyla yarı deneysel ve ab initio yöntemler kullanılarak saptanmıştır. Yine aynı JV-sübstitüe benzotriazol türevlerinin NMR kimyasal kayma değerleri ab initio yöntemler ile hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Ph.D Thesis INVESTIGATION OF SOME HETEROCYCLIC COMPOUNDS VIA SYNTHETIC AND QUANTUM CHEMICAL METHODS DENİZ HÜR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemistry Program Supervisor: Doç.Dr. Alaattin GÜVEN Co-Supervisor: Prof. Dr. Alan Roy KATRITZKY 2004, 157 pages In this thesis, syntheses of some heterocyclic compounds were investigated using benzotriazole methodology. Most of the compounds and methods used in this work are novel. In the second chapter of this thesis, the syntheses of 3-aIkyl-3-aryl-2,3- dihydrobenzofuran-2-on, 2-alkyl-2-aryl-2,3-dihydrobenzothiophen-3-on, 3- alkyl-3-aryl-2,3-dihydrobenzothiophen-2-on and some benzothiophene derivatives were investigated. In chapter three, the syntheses of some 2,4-disubstitued furans and 4,6-diaryl substitued 2,3-benzo-l,3a,6a-triazapentaIene derivatives were studied respectively. Additionally, in fourth chapter, acidities of some N- substitued benzotriazole derivatives were measured using UV-spectroscopic technique and, semi-empirical and ab initio methods were used in calculations of acidities. NMR chemical shifts of some iV-substitued benzotriazole derivatives were also calculated using ab initio methods.