Platonik katkıların ve moleküler simetrinin Clifford cebiriyle incelenmesi
An investigation of platonic solids and molecular symmetry with Clifford algebra
  1. Tez No: 150644
  2. Yazar: ABİDİN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KUDRET ÖZDAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Clifford cebiri, Platonik katılar, Tetrahedron, Küb, Oktahedron, Ikosahedron, Dodekahedron, Simetri operasyonları, Grup teori, Clifford algebra, Platonic solids, Tetrahedron, Cube, Octahedron, Ikosahedron, Dodecahedron, Symmetry operations, Group theory
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Doktora Tezi PLATONİK KATILARIN VE MOLEKÜLER SİMETRİNİN CLIFFORD CEBİRİYLE İNCELENMESİ ABİDİN KILIÇ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Kudret ÖZDAŞ 2004, 103 sayfa Bu tezde Clifford cebirinin genel bir tanımı yapıldıktan sonra, farklı boyutlardaki geometrik özellikleri incelenmiş ve cebirsel işlemlerinin araştırılmasının sonrasında da simetri operasyonlarına uygulanmıştır. Altın oran ve Platonik katılara ait yansıma düzlemleri ve dönme eksenleri belirlenmiş, Clifford cebirinde tanımlanmış simetri operasyonları, Platonik katılara uygulanmıştır. Platonik katıların simetri grupları oluşturulmuştur. Clifford cebiriyle gerçekleştirilen bu simetri operasyonlarının sağladığı avantajlar ve gösterim kolaylıkları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis AN INVESTIGATION OF PLATONIC SOLIDS AND MOLECULAR SYMMETRY WITH CLIFFORD ALGEBRA ABİDÎN KILIÇ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Program Supervisor: Prof. Dr. Kudret ÖZDAŞ 2004, 103 pages In this thesis, after the general definition of the Clifford algebra, the geometrical properties of Clifford algebra in different dimensions are investigated, it is also applied to the symmetry operations, as well. Golden ratio and the rotational axis and planes of reflection are defined belonging to the Platonic solids. Symmetry groups of Platonic solids are established. The symmetry operations defining the Clifford algebra are applied to the Platonic solids. Advantageous and compact representations of symmetry operations with Clifford algebra are obtained.