Isıl işlenebilir Al alaşımların B4C-Al kompozitlerinin mekanik özelliklerine etkisi
Effect of heat treatable Al alloys on mechanical properties of B4C-AL composites
- Tez No: 150651
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRSOY ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnfiltrasyon, pasivasyon, ısıl işlem, Al alaşım, kompozit, Infiltration, pasivation, heat treatment, Al alloy, composite
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ISIL İŞLENEBİLİR Al ALAŞIMLARIN B4C - Al KOMPOZİTLERİNİN MEKANİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ BAŞAK TAŞDELEN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard.Doç.Dr. Gürsoy ARSLAN 2004, 83sayfa Reaktif sızdırma işlemi; B4C - Al kompozitler için kullanılan ve yüksek sıcaklıklarda (~1200°C) gerçekleştirilen bir süreçtir. Alüminyumun oksijene karşı yüksek afinitesinden dolayı metalin gözenekli B4C peletlere sızdırılabilmesi ancak vakum ya da inert atmosferde gerçekleştirilebilir. Bu çalışmada; başlangıç B4C ve Al miktarının tepkime ürünlerinin oluşumu için harcanıp tüketilmesini önlemek amacıyla, başlangıç B4C tozlarına termal pasivasyon işlemi uygulanmıştır. Bu işlemle sızdırma sıcaklığı 1000°C'nin altına düşürülebilmektedir. Sızdırma işleminin düşük sıcaklıklarda gerçekleştirilebilmesi, sertlik ve basma mukavemeti gibi bir takım mekanik özelliklerdeki iyileşmeyi beraberinde getirir. Bununla birlikte, 900 - 1200°C arasında gerçekleştirilen sızdırma işlemlerinde % 99 teorik yoğunluklar elde edilmiştir. 7075 Al alaşımının kullanımıyla - 2024 ile karşılaştırıldığında- 1000 Hv değerlerine ulaşan daha yüksek sertlik değerleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis EFFECT OF HEAT TREATABLE Al ALLOYS ON MECHANICAL PROPERTIES OF B4C - AL COMPOSITES BAŞAK TAŞDELEN Anadolu University Graduate School of Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Asist. Prof. Dr. Gürsoy ARSLAN 2004, 83 pages Reactive infiltration process, commonly used for the fabrication of B4C - Al composites, is currently performed at relatively high temperatures (~1200°C). Due to the high affinity of Al for oxygen infiltration of the metal into the B4C preform is not possible unless it is carried out under a vacum or inert atmosphere. In this study, in order to reduce losses of the initial B4C and Al due to formation of reaction products during infiltration, a thermal passivation process was employed to as-received B4C powders prior to infiltration. This process facilitated Al infiltration even below 1000°C by enhancing the wettability of Al. It was also noted that conducting the infiltration process at relatively low temperatures enhanced mechanical properties considerably such as hardness and compressive strength due to high B4C content maintained. Besides, densities higher than 99 % of theoretical density were obtained in all composites that were infiltrated between 900 and 1200°C. With use of 7075, hardness values as high as 1000 HV were achieved.