Diyarbakır Bismil koşullarında damla sulama ve farklı ekim tarihlerinin nohutta (Cicer arietinum L.) verim ve verim öğelerine etkisi
The effect of drip irrigation and sowing dates on yield and yield components of chickpea (Cicer arietinum L.) in Diyarbakır-Bismil conditions
  1. Tez No: 150672
  2. Yazar: ÖMER SAVAŞ ÖZGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN ŞAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nohut (Cicer arietinum L.). Ekim Zamanı. Sulama. Çeşit, Chickpea (Cicer arietinum L.), sowing date, irrigation and cultivars
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DİYARBAKIR-BİSMİL KOŞULLARINDA DAMLA SULAMA VE FARKLI EKİM TARİHLERİNİN NOHUTTA (Cicer arietinum L.) VERİM VE VERİM ÖĞELERİNE ETKİSİ" ÖMER SAVAŞ ÖZGÜN DİCLE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr.Doğan Sakar Yıl: 2004 Sayfa: 135 2001-2002 yetişme dönemlerinde yürütülen bu araştırma Bismil İlçe Tarım Müdürlüğü Tarımsal Uygulama Bahçesinde sulama uygulamalı ve ekim zamanı olarak iki ayrı deneme halinde yürütülmüştür. 2001 yılında damla sulama uygulamasının 4 nohut çeşidi (Gökçe, Diyar 95, Sarı 98 ve Aziziye 94) ile birlikte ele alındığı birinci deneme bölünmüş parseller düzenine göre, 2002 yılında, 4 farklı ekim zamanının (17 Ocak, 15 Şubat, 12 Mart ve 10 Nisan) Gökçe çeşidinde etkilerinin araştırıldığı tesadüf blokları desenine göre kurulmuş bir denemedir. Sulama uygulaması ile olgunlaşma zamanı, bitki biyolojik verimi, ikinci dal sayısı, toplam bakla sayısı, tane sayısı, tek bitki tane verimi, bakla boyutları, tane boyutları, yüztane ağırlığı, parsel tane verimi,toplam biyolojik verim ve hasat indeksinin arttığı, ekim zamanı geciktirildikçe çiçeklerime zamanı, çiçeklerime süresi, bakla bağlama zamanı, olgunlaşma zamanı, doğal bitki boyu, yaprak uzunluğu, çiçek uzunluğu, bitki biyolojik verimi, toplam bakla sayısı, tane sayısı, tek bitki tane verimi, bakla uzunluğu, tane boyu, yüztane ağırlığı, parsel tane verimi, toplam biyolojik verimi ve sap veriminin azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS THE EFFECT OF DRIP IRRIGATION AND SOWING DATES ON YIELD AND YIELD COMPONENTS OF CHICKPEA (Cicer arietinum L.) IN DİYARBAKIR-BİSMİL CONDITIONS ÖMER SAVAŞ ÖZGÜN DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF DİYARBAKIR Supervisor: Prof.Dr. Doğan Sakar Year: 2004 Page: 135 This research was conducted as two experiment with irrigated and sowing dates in chickpea at agriculture management office in Bismil-Diyarbakir, in 2001-2002 growing season. The first experiment was conducted with 4 chickpea cultivars (Gökçe, Diyar 95, Sarı 98 ve Aziziye 94) under irrigated in 'split block design in 2001. The second experiment was conducted to determine the effect of different sowing dates in Gökçe chickpea cultivar in randomized block design in 2002. Days to maturity, biological yield per plant, number of second branches per plant, number of total pods per plant, number of seeds per plant, seed yield of per plant, characteristics of pod, characteristics of seed, 1 00 seed weight, grain yield per unit area, total biological yield and harvest index were increased by irrigated. When sowing dates were delayed, it was obtained that days to flowering, period of flowering, days to maturity, natural plant height, length of leave, length of flower, biological yield per plant, number of total pods per plant, number of seeds per plant, seed yield per plant, length of pod, length of seed, 100 seed weight, grain yield per unit area, total biological yield and straw yield were decreased.