65 yaş ve üstü kullanıcıların fizyolojik, psikolojik ve sosyo-ekonomik gereksinimlerine göre yaşlı yurtları tasarlama kriterlerinin belirlenmesi ve Diyarbakır merkez huzurevi'de irdelenmesi
Determining the design criterions of elderly houses belong to physiological, psychological and socio-economic requirements of 65 years old and over users', and examining in the central rest home of Diyarbakır
- Tez No: 150677
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DEMET ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Yaşlı Yurdu, Kullanıcı Gereksinimi, Tasarım Kriteri, Aging, Elderly Houses, User Requirement, Design Criterion
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
II ÖZET Yaşlanma, yaşam sürecinin doğal bir dönemidir. Yaşamın bu evresinde fizyolojik, psikolojik ve sosyo-ekonomik gereksinimlerde değişimler meydana gelmektedir. Yaşlılar için yapılacak yaşlı yurtlarının, bu değişimler göz önüne alınarak tasarlanması gerekmektedir. 65 yaş ve üstü kullanıcıların fizyolojik, psikolojik ve sosyo-ekonomik gereksinimlerine göre yaşlı yurtları tasarlama kriterlerinin belirlenmesi ile, edinilen bilgiler doğrultusunda çalışma alanındaki problemler saptanmıştır. Bu problemin giderilmesini amaçlayan çalışma sekiz bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; çalışmanın nedeni açıklanarak, sorunun ne olduğu belirtilmiş ve önemi açıklanmıştır. İkinci bölümde; yaşlılık ve yaşlı yurtları ile ilgili, daha önce yapılan yerli ve yabancı çalışmalar incelenmiştir. Üçüncü bölümde; yaşlılık ile ilgili literatürden edinilen bilgiler sunulmuş, yaşlılarla ilgili demografik gelişim incelenmiştir. Yaşlı kullanıcıların fizyolojik, psikolojik ve sosyo ekonomik gereksinimleri ile bunlara bağlı sorunlar araştırılmıştır. Dördüncü bölümde; yaşlı yurtlan ile ilgili kavramlar açıklanmış, yaşlı yurtlan tasarım kriterleri araştırılmıştır. Beşinci bölümde; çalışmada uygulanan yöntem açıklanmıştır. Altıncı bölümde; çalışma alanlan tanıtılmış, yaşlılara düzenlenen anketler değerlendirilmiştir. Yedinci bölümde; yapılan değerlendirmeler sonucu elde edinilen bulgular açıklanmıştır. Bu bulgular yapımı devam eden Diyarbakır Merkez Huzurevi üzerinde irdelenmiştir.Ill Sekizinci bölümde ise çalışmanın sonucu belirtilmiştir. Bu çalışmanın devamında yapılabilecek araştırmalarla ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Aging is a natural period of life process. In this period of life, some changes occur in physiological, psychological and socio-economic requirements. The elderly houses for old people should be designed by taking these changes into consideration. The problems of case study, are determined by examining the design criterions of elderly houses belong to physiological, psychological and socio-economic requirements of 65 years old and over users'. The study, aimed to remove these problems consists of eighth chapters. In the first chapter, the problems of the study were determined by explaining the aim and the importance of the study. In the second chapter, the foreign and native studies about aging and elderly houses that were done before were researched. In the third chapter, the knowledge about aging that was taken from literature was explained and demographic development of elderlys' was examined. Elderly users' physiological, psychological, socio-economic requirements and the problems that depend on these requirements were researched. In the fourth chapter, elderly house concepts were explained and their design criterions were researched. hi the fifth chapter, the method of the study was explained. In the sixth chapter, working areas were introduced and questionnaires were evaluated. In the seventh chapter, the findings that were obtained from the evaluations were explained. These findings were examined in the Central Rest Home of Diyarbakır where its construction is continued.V In the eighth chapter, the results of the study were determined. Some suggestions for future researches were also offered.