Çanakkale Boğazında fitoplankton biyomasında meydana gelen günlük değişimler
Daily changes in phytoplankton biomas in Dardanelles
  1. Tez No: 150727
  2. Yazar: YASEMİN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHAMMET TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Çanakkale Boğazı, Fitoplankton Yoğunluğu, Fitoplankton Biyo-hacim, Nütrientler, Turkey, Çanakkale Strait, Phytoplankton Density, Phytoplanton Biovolume, Nutrients II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz Çanakkale Boğazı Fitoplankton Biyomasında Meydana Gelen Günlük Değişimler Bu çalışmada Çanakkale Boğazında seçilen tek bir istasyonda 03 Temmuz 2002 ve 04 Ağustos 2002 tarihleri arasında günün farklı saatlerinde örnekleme (sabah 08:00, öğlen 13:00, akşam 18:00) yapılarak boğazın fitoplankton bıomasının belirlenmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda bu çalışmada, sıcaklık, tuzluluk, ÇO, pH, iletkenlik, öz iletkenlik, total çözünmüş solidler (TDS), toplam askı yük (TSS), besleyici elementler (nitrit+nitrat, fosfat, silikat) ve klorofıl-a düzeyleri belirlenmiştir. Dinophyceae ve Bacillariophyceae gruplarına ait türlerin oluşturdukları yoğunluk ve biyo-hacimlerin diğer taksonomik gruplardan daha baskın oldukları tespit edilmiştir. Dinophyceae grubu hücre yoğunluk ortalamaları saat 08:00, 13:00 ve 18:00' de sırasıyla 2.12E+05, 1.97E+05 ve 1.66E+05 hücre L“1 olarak hesaplanmıştır. Bacillariophyceae grubu hücre yoğunluk ortalamaları saat 08:00, 13:00 ve 18:00' de sırasıyla 2.14E+06, 1.65E+06 ve 1.65E+06 hücre L”1 olarak hesaplanmıştır. Nitrit+nitrat, fosfat ve silikat sırasıyla örnekleme döneminde 0.05-11.83, 0.02- 0.97 ve 0.65-8.50 uM arasında değişim göstermişlerdir. İlave olarak, farklı parametreler arasındaki korelasyonlar hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Daily Changes in Phytoplankton Biomas in Dardanelles This research was carried out in order to determine the phytoplankton density and biovolume only at one station in the Dardanelles between 03 July 2002 and 04 August 2002 by 3 diurnal samplings. Also in this study, temperature, salinity, dissolved oxygen; pH, conductivity, specific conductivity, total suspended substance, total disolved solid, dissolved nutrients, (nitrite+nitrate, phosphate, silicate) chlorophyll-a and phytoplankton organisms were investigated quantitatively. According to the data obtained, species belonging to Dinophyceae and Bacillariphyceae were found to be dominant. Average cell densities of the Dinophyceae at 08:00, 13:00 and 18:00 were calculated as 2.12E+05, 1.97E+05 and 1.66E+05 cell L“ ', respectivelly. Average cell densities of the Bacillariphyceae at 08:00, 13:00 and 18:00 were calculated as 2.14E+06, 1.65E+06 and 1.65E+06 cell L”1, respectivelly. Nitrite+nitrate, phosphate and silicate were ranged between 0.05-11.83, 0.02- 0.97 and 0.65-8.50 uM, respectively. Additionally, correlations between different parameters were researched.