Çanakkale boğazında kış dönemi fitoplankton ve nütrient ilişkileri
Winter phytoplankton and nutrient interactions in the Dardanelles
- Tez No: 185777
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale Boğazı, Kış dönemi, fitoplankton, nütrient, klorofil-a, CTDölçümleri, Dardanelles, winter period, phytoplankton, nutrient, chlorophyll-a, CTD Probe Data
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çanakkale Boğazında Kış Dönemi Fitoplankton ve Nütrient İlişkileriÇanakkale Boğazı Kepez limanı yüzey (0,5 m) deniz suyunda 02 Aralık 2004 ve 07 Mart2005 kış döneminde nütrient ve diğer çevresel parametrelere (CTD) bağlı olarak fitoplanktonyoğunluğu ve klorofil-a düzeylerinin kısa zaman serili değişimlerini belirlemek amacıyla buçalışma planlanmıştır. CTD parametreleri, nütrient ve klorofil-a düzeyleri sırasıyla YSI 556MPS, 2 kanallı Technicon Model Otoanalizör ve Jasco V-530 UV/VIS spektrofotometre ileölçülmüştür. Ortalama sıcaklık, tuzluluk, pH, spesifik konduktivite, TDS, DO, TSS, NO-2+NO-3,PO-34, SiO4 ve klorofil-a sırasıyla 9,47 ºC, 27,5 ppt, 8,12, 42,86 mS/cm, 27,86 g L-1, 9,23 mg L-1,27,1 mg L-1, 0,43 µM, 0,23 µM, 2,91µM, 1,97 µg L-1 düzeyinde bulunmuştur. Ortalama N:P veS:P oranları sırasıyla 1,78 ve 14,9 olarak hesaplanmıştır. Toplam fitoplankton hücre yoğunluğu8,25x104 ve 4,71x106 hücre L-1 arasında değişim göstermiştir. Çanakkale Boğazı yüzey sularınınKaradeniz orjinli olması nedeniyle, kış periyodu süresince Bacillariophyceae taksonomikgrubunun toplam fitoplanktona olan (1,68x106 hücre L-1) oransal katkısının (%48,8) Dinophyceae(%30,9) ve diğer taksonomik grupların toplam fitoplanktona olan oransal katkısından (%20,3)daha yüksek olduğu görülmüştür. Çanakkale Boğazı'nda fitoplanktonun kısa zaman serilideğişimleri 02 Aralık 2004 ve 07 Mart 2005 döneminde 7-9 populasyon büyüme eğrisininvarlığını göstermiştir. Bu sonuca göre, fitoplankton türlerinin yaşam döngülerinin 1-2 haftalıkperiyotlarda tamamlandığı görülmüştür. Dinophyceae hücre yoğunluğuna en büyük katkıProrocentrum spp. türlerinden gelirken, Bacillariophyceae hücre yoğunluğuna en büyük katkı isePseudonitzschia pungens, Rhizosolenia fragilissima, Chaetoceros spp., Thalassionemanitzschioides gibi bir çok türden gelmiştir. Dinophyceae ve Bacillariophyceae dışında kalan diğertaksonomik grupların hücre yoğunluklarına en büyük katkı ise kokkolitoforid Emiliania huxleyi,Silikoflagellat,Dictyocha spp. ve kokkoid Cyanophyceae üyelerinden gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Winter Phytoplankton and Nutrient Interactions in the Dardanelles(Çanakkale Strait, Turkey)This study was carried out to determine the short time series of phytoplankton density, bio-volume and chlorophyll-a in relation to nutrients and other environmental parameters (CTD) insurface waters of the Dardanelles between 01 December 2004 and 07 March 2005. CTDparameters, nutrient and chlorophyll-a were measured by using YSI 556 MPS, Technicon ModelTwo Channel Autoanalizor and Jasco V-530 UV/VIS spectrophotometer, respectively. Averagetemperature, salinity, pH, specific conductivity, TDS, DO, TSS, NO-2+NO-3, PO-34, SiO4 andchlorophyll-a were found to be 9.47 ºC, 27.5 ppt, 8.12, 42.86 mS/cm, 27.86 g L-1, 9.23 mg L-1,27.1 mg L-1, 0.43 µM, 0.23 µM, 2.91µM, 1.97 µg L-1, respectively. Average N:P and S:P rateswere calculated as 1.78 and 14.9, respectively. Total phytoplankton cell density varied between8.25x104 and 4.71x106 cell L-1. Since surface waters of the Dardanelles are originated from theBlack Sea, contribution of Bacillariophyceae (%48.8) to total phytoplankton cell density washigher than total contributions of Dinophyceae (%30.9) and other taxonomic groups (%20.3)during the winter period. Short time series of phytoplankton in winter period in the Dardanellesshowed that there were 7-9 population growing slope of phytoplankton between 01 December2004 and 07 March 2005. According to this result, life cycles of phytoplankton species arecompleted in 1-2 weeks in winter time in the Dardanelles. While the biggest contributions toDinophyceae cell density were from Prorocentrum spp., the biggest contributions toBacillariophyceae cell density were from Pseudonitzschia pungens, Rhizosolenia fragilissima,Chaetoceros spp., Thalassionema nitzschioides. Except Dinophyceae and Bacillariophyceae, thebiggest contributions to other taxonomic groups were from coccolitophorid Emiliania huxleyi,Silicoflagellat, Dictyocha spp. and coccoid Cyanophyceae forms.