Dağıtık veri tabanları
- Tez No: 150738
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEMMEDAĞA MEMMEDOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: DBMS, Relation databases, ADO, ODBC, Data models, system analysis design, web - relation database integrity of association Distributed Database. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz Dağıtık veritabanlan mantıksal olarak birbirine bağlı olup fiziki olarak bilgisayar ağının farklı düğümlerinde saklanılan ve ortak kullanılabilen veri tabanları topluluğudur. Veri, yerel alan ağı veya geniş alan ağı ile dağıtılabilir. Dağıtık veri tabanlarının bileşenleri (yerel veri tabanları) fiziksel olarak farklı coğrafi mekanlarda yerleşseler de, onların tek mantıksal şemaları vardır.. Veri tabanlarına anlamlı verilerin girilmesi, istenmeyen ve yanlış verilerin reddedilmesi ayrıca veri tabanlarının belirli bir mantık düzeni içinde verileri saklaması için bütünlük sınırlamaları kullanılmaktadır. Bununla yanı sıra dağıtık sistemleri geliştirirken yetersiz alt yapı, veri alış-verişi ve verilere erişimin yoğunluğu gibi nedenlerden dolayı bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Dağıtık Veri Tabanları ve onların yönetim sistemlerinin geliştirilmesi ve gerçekleştirilmesinin teori ve metodoloji yönleri pek çok kaynaklarda açıklanmıştır. Fakat dağıtık sistemlerin yapılarındaki farklılıklar, özellikle de şirket sınırlamalarının, amaçlarının çok farklı, benzersiz olması veri tabanlarının uygulanması yönünde bir takım sorunların oluşmasına neden olmaktadır. Bu bakımdan, tezde hizmet sektöründe uygulana bilecek, orta ölçekli bir dağıtık veri tabanının geliştirilmesi sorunları tartışılmış, uygulamalı örnekler üzerinde bu tür sistemlerin geliştirilmesi ve kullanımı yönleri araştırılmıştır. Anahtar Kelimeler : VTYS, İlişkisel veri tabanları, ADO, ODBC, Veri modelleri, Sistem analiz tasarımı, web - ilişkisel veri taban entegrasyonu, Kurumun dağıtık veri tabanları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Distributed databases are collections of databases which are logically connected to each other and physically stored on different nodes of network and available for common usage. Despite being located on geographically different places. Integrity restrictions are used to ontrol entering meaningful data, refusing unwanted and erroneous data and storing data in a gertain logical order. However, some problems like insufficient infrastructure and intensity on data requests, some problems may appear. Theoretic and method logic aspects of developing distributed databases and their administration tools are described in different resources. But, the differences in structures of distributed systems, especially the uniqueness of business restrictions and objectives, lead some problems to occur. At this point of view, handicaps of developing of a distributed database which will be used in bussiness is introduced. Development and usage aspects of this kind of sytems are investigated. The