Web üzerinde sanal kütüphane tasarımı
Virtual library design on the web
  1. Tez No: 114130
  2. Yazar: CENK ORHUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BAHAR KARAOĞLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Dağıtık veri tabanları, paralel sorgulama, Z39.50 protokolü, sanal katalog, Heterogeneous databases, parallel querying, Z39.50 protocol, virtual catalogue
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
IV ÖZET WEB ÜZERİNDE SANAL KÜTÜPHANE TASARIMI Cenk ORHUN Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Bahar KARAOĞLAN Temmuz 2001,119 Sayfa Bu tez çalışmasında, Z39.50 protokolü kullanılarak internet üzerinde seçilen dağıtık veri tabanlarını paralel sorgulayarak sonuçları kullanıcıların önceden belirledikleri tercihlerine göre sunan bir uygulama tasarlanmıştır. Bu tasarım Z39.50 protokolünü kullanan üniversite kütüphanelerinin bibliyografik katalogları üzerinde uygulanmıştır. Uygulamanın ara yüzü Internet üzerinden erişilebilen bir web sayfası olarak geliştirilmiştir. Projede meta-bilgi, bilgi hakkında bilgi, tek bir uygulama üzerinden birçok kaynağa ulaşım ve amacın dışında elde edilecek bilgilerin filtrelenmesi ile kullanıcıya bilgiye ulaşmada yardımcı olunması konularına ağırlık verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VIRTUAL LIBRARY DESIGN ON THE WEB Cenk ORHUN MSc, in International Computing Institute Supervisor: Assoc. Dr. Bahar KARAO?LAN July 2001, 119 Pages In this thesis, an application is designed that queries selected heterogeneous databases in parallel and presents the results according to users' specifications set in his profile. This design is impelemented on the university libraries' bibliographic catalogues which are using Z39.50 protocol. Application's interface is developed as a web page that can be accessed, from the Internet. In the project, we worked on meta-data, knowledge about the organization of knowledge, access to many resources via one common interface, and improving the efficiency of access to data by filtering irrelevant data received as a result of queries.