Anne sütü ile beslenme durumu ve bu durumu etkileyen faktörler
  1. Tez No: 150776
  2. Yazar: TÜLAY YILMAZ AKGÜN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SALİHA SERAP ÇİFÇİLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Emzirme, ek gıda, birinci basamak, anne sütü, birinci basamak ııı
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Bu çalışına aynı ve bebek dostu niteliği taşıyan birinci basamak sağlık kuruluşundan hizmet alan ve yaşlan 0-12 ay arasında bebeği olan annelerin bebeklerini ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile besleme profilleri ve bu durumu etkileyen faktörler ile ek gıdaya başlama durumlarım inceleyen kesitsel, tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Ayrıca aynı grubun ilk bir yıl boyunca emzirme sıklık ve süreleri ile emzirmeyi bırakma nedenleri incelenmiştir. Eylül-Ekim 2006 aylarında 6 hafta boyunca, İstanbul Beşiktaş'ta bulunan tek Ana Çocuk Sağlığı Merkezinden hizmet alan ve herhangi bir sebeple bu merkeze başvuran toplam 358 anne çalışmaya alınmıştır. Yapılandırılmış bir soru formu yüz yüze görüşme yöntemi ile doldurulmuştur, istatistiksel analizlerde ki-kare, Student-T test, Mann- Whitney U ve lojistik regresyon yöntemleri kullanıldı. Emzirmeye başlama sıklığı % 98,9, ilk bir saat içinde emzirme oram % 62,3, sadece anne sütü alma oram % 22,9, sadece anne sütü alma süresi ortalaması 3,04±2,2 ay, emzirmeyi bırakma zamanı ortalaması 5,83±3,4 ay olarak hesaplanmıştır. Annenin yaşı, eğitim durumu, sigara içme durumu, çalışması, yardımcısı olması, bebeğin preterm olması, sezaryen ile doğması, biberon veya emzik kullanması, bebeğe hastanede mama verilmesi emzirmeyi erken bırakmakla ilişkili bulunmuştur. Emzirmeyi bırakmada en sık iki sebep 'bebeğin emmek istememesi' ve 'sütün yetmemesi' olarak belirlenmiştir. Annelerin % 58'i altıncı aydan önce, % 33 'ü 0-3 ayda, % 25 'i 3-6 ayda ek gıdaya başlamıştır. Annenin işe dönmesi, bebeğe hastanede mama verilmiş olması, bebeğin düşük ağılıkla doğması, preterm olması ve emzik kullanması ek gıdalara 6 aydan önce başlamakla ilişkili bulunmuştur. Ek gıdalara 6 aydan önce başlamanın en sık iki nedeni 'sütün yetmemesi, bebeğin ağlaması' ve 'bebeğin doymaması, ağlaması' olarak bulunmuştur. Sonuç olarak emzirmeye başlama oranlarının yüksek olmasına karşılık devam oranlarının Dünya Sağlık Örgütü önerilerinin gerisinde bulunması annelerin ııemzirmenin öneminden çok devamlılığı ile ek gıdaya geçiş döneminde dikkat edilmesi gereken konularda bilgilendirilmeye ihtiyaç duyduklarını göstermektedir. Ek gıda ile beslenme önerilerinin yapıldığı dönemde anne sütüne devamın önemi de kuvvetle vurgulanmalıdır. Bu konuda yazılı ve görsel eğitim materyallerinin hazırlanarak ilgili sağlık merkezlerince dağıtılmasının faydalı olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This cross-sectional study assess the mothers' breast feeding profiles and the factors that affect breast feeding and weaning attitudes at the first six months of life, having babies of 0-12 months old and attending the same baby friendly primary care unit. Within the first year the frequency and duration of breast feeding and the causes of discontinuation of breast feeding were also studied in this group. For a six week period (September to October 2006) 358 mothers visiting the Mother and Child Health Center in Beşiktaş district were included in this study. A structured questionnaire was completed by the researcher interviewing face to face with the mothers. Chi-square, Student's T test, Mann Whitney-U and logistic regression analysis were used. Frequency of breast feeding, breast feeding within first hour and exclusively breast feeding Were 98,9%, 62,3% and 22,9% respectively. The mean duration of exclusively breast feeding was 3,04±2520 months whereas the mean termination time of breast feeding was 5,83±3,4 months. Mother's age, educational level, smoking habit, working status, presence öf a caregiver, preterm delivery, cesarean delivery, bottle-feeding, baby's being fed with formula in hospital and using pacifiers were found to be associated with the early termination of breast feeding. The most common two reasons for early termination were milk insufficiency and infant's unwillingness towards mother milk. Of the mothers 58% introduced supplementary foods before 6 months whereas 33% started by 0-3 months and 25% started by 3-6 months. The factors found to be associated with early weaning were mothers' smoking habit, returning to work, babies' being bottle-fed in hospital, low birth weight, prematurity and use of pacifiers. The most common two reasons in early weaning before six months were milk msufficiency-infant cry and infant's dissatisfaction. IVHowever the frequency of starting breast feeding is very high but the continuing rate is below the WHO's recommendations. This fact suggests that mothers need to be educated and encouraged for the duration of breast feeding and important issues of the weaning period more than importance of breast feeding. While giving recommendations about weaning period, to continue breast feeding also should be strongly encouraged. We believe that; preparing audio-visual education materials and booklets concerning this subject would be beneficial for promotion of breast feeding among mothers. Key wordSs: Breast feeding, weaning, primary care, mother milk, primary care