Yenidoğan bebeklerin beslenme şekilleri, anne sütü alma durumu ve emme sorunlarının incelenmesi
Nutrion methods of newborn babies, investigation of mother's milking and suction problems
- Tez No: 617806
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURDAN AKÇAY DİDİŞEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Anne sütü, beslenme şekilleri, emme sorunları, yenidoğan, Breast milk, feeding patterns, sucking proble, newborn babies
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırma yenidoğan bebeklerin beslenme şekilleri, anne sütü alma durumları ve emme sorunlarını incelemek ve etkileyen faktörleri belirlemek için planlanmıştır. Araştırma Mart 2015- 2016 tarihleri arasında İzmir Bornova' da özel bir üniversitenin kadın – doğum, yeni-doğan yoğun bakım, çocuk servisi ve emzirme polikliniğine başvuran bebeklerin kayıtları retrospektif incelenerek uygulanmıştır. Örneklemi oluşturan 1520 yenidoğan bebeğin emzirmeye ilişkin kayıtlarının incelendiği tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırmada verilerin toplanmasında birey tanılama formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ise SPSS 25.0 (Statistical package for the social sciences) paket programı uygulanmıştır. Verilerin karşılaştırmalarında anlamlılık düzeyi p değeri 0,05 alınmış olup, veriler üzerinde Kruskal- Wallis tek yönlü varyans analizi, Mann-Whitney U testi, Ki kare Analizi ve Shapiro Wilk testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmamızda bulgular incelendiğinde emzirme deneyimi olan annelerin emzirme süreleri ortalaması 2.86 ±0.03 ay, %76.1'inin ilk yarım saat içinde, %20'sinin ikinci yarım saatte, %3.9'u 1-6 saat arası içinde bebeklerini emzirdikleri, anne yaşının daha önceki bebeğini emzirme süresi, bebeğin doğum haftası, bebeğin doğum kilosu ve bebeğin polikliniğe başvurduğu kilosu arasında yapılan değerlendirmesinde anlamlı bir ilişki bulunduğu, doğumdan sonraki ilk emme zamanıyla anne yaşı arasında istatistiksel olarak incelendiğinde ise ilk yarım saatte emme zamanının anne yaşı ile ilişkisi ile ikinci yarım saatte ilişkisi anlamlı bulunduğu, annenin emzirmeye devam edip etmemesine göre bebeğin doğum haftası, kilosu ve polikliniğe başvuru kilosu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Sağlık profesyonelleri arasında yer alan hemşirelerin annelerin hatalı emzirme davranışlarının uygun olan davranışlar ile değiştirilmesinde ve annelere verilecek olan eğitimlerde kritik role sahiptir. Büyük örneklem grupları ile yapılmış olan araştırmaların sonuçları da bu eğitim içeriklerinin hazırlanmasında anlamlı veriler sağlaması açısından önemlidir. Annelerin yaşı, çalışma durumu, doğum şekli, emzirme sıklık ve süreleri ile emme sorunlarının anneye ve bebeğe ait nedenleri ise dikkatlice vurgulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was planned to investigate the feeding types, breastfeeding status and sucking problems of newborn infants and to determine the factors affecting them. The research was conducted retrospectively by examining the records of infants who applied to the obstetrics, gynecology, nursing and nursing clinic of a private university in Izmir Bornova between March 2015 and 2016. This is a descriptive study examining the records of 1520 newborn infants who are the sample. In the study, individual identification form was used to collect the data. SPSS 25.0 (Statistical package for the social sciences) program was used in the evaluation of the data. Significance level p value was taken as 0.05 in the comparisons of the data and Kruskal-Wallis one-way analysis of variance, Mann-Whitney U test, Chi square analysis and Shapiro Wilk test were used on the data. When the findings were examined in our study, the mean duration of breastfeeding of mothers with breastfeeding experience was 2.86 ± 0.03 months. There was a significant relationship between the period of breastfeeding, the birth week of the baby, the birth weight of the baby and the weight the baby applied to the polyclinic. It was found that there was a statistically significant difference between the baby's birth week, weight and admission to the polyclinic according to whether the mother continued to breastfeed.It has a critical role in replacing the faulty breastfeeding behaviors of nurses among health professionals with appropriate behaviors and trainings to be given to mothers. The results of the studies conducted with large sample groups are also important in terms of providing meaningful data in the preparation of these educational contents. Age, working status, mode of birth, frequency and duration of breastfeeding and the causes of suckling problems of the mother and the baby should be emphasized carefully.