Secure exploration: Conceptualization, types and relationships with secure attachment, self-construals and other self-related variables
Güvenli keşif yönelimi: Kavramsallaştırılması, tipleri, güvenli bağlanma, benlik kurguları ve diğer benlikle ilintili değişkenlerle ilişkisi
  1. Tez No: 150800
  2. Yazar: SELEN İMAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY İMAMOĞLU, DOÇ. DR. BENGİ ÖNER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Keşif Yönelimi, Güvenli Bağlanma, Benlik Kurgulan, Keşif Yönelimi Tipleri, Optimal Psikolojik İşleyiş vn, Exploration, Attachment, Self-Construals, Types of Exploration, Optimal Psychological Functioning
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
oz GÜVENLİ KEŞİF YÖNELİMİ: KAVRAMSALLAŞTIRILMASI, TİPLERİ, GÜVENLİ BAĞLANMA, BENLİK KURGULARI VE DİĞER BENLİKLE İLİNTİLİ DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ İmamoğlu, Selen Doktora, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Olcay İmamoğlu Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bengi Öner-Özkan Haziran 2005, 21 1 sayfe Bu çalışmanın amacı, bağlanma kuramı ve Imamoğlu'nun (2003) Dengeli Aynşma-Bütünleşme modeli çerçevesinde güvenli keşif yöneliminin incelenmesidir. Kendine güven ve bilinmeyene yaklaşımdan oluşan iki boyutlu bir keşif yönelimi modeli önerilmiş; ve keşif yönelimini bağlanma yöneliminden ayrı bir yönelim olarak inceleyen hem genel, hem de alana özgü (bilişsel, ilişkisel, benük-ilişkili, mekansal ve zaman-ilişkili) ölçümler geliştirilmiştir. Keşif yönelimi, güvenli bağlanma, benlik kurgulan, ve diğer duygusal-iüşkisel (yani, olumlu benlik ve başkaları modelleri, kendine güven, kendinden memnuniyet, violumlu gelecek beklentisi, sürekli kaygı) ve içsel motivasyonel (yani, keşif ihtiyacı, kavrama gereksinimi, bilinmeyene yaklaşım, belirsizliğe tolerans, merak, aynlma- aynşma güvenliği) nitelikte değişkenlerle ilgili ölçeklerden oluşan bir anket 434 (280 kız, 154 erkek) Türk üniversite öğrencisine uygulanmıştır. Bulgulardan hareketle şu sonuçlara varılmıştır: (1) kendine güven ve bilinmeyene yaklaşım değişkenleri, güvenli ve güvensiz keşif yönelimi tiplerini anlamakta önemli boyutlar olarak kabul edilebilir; (2) keşif yönelimi, bağlanma yönelimine benzer şekilde, hem genel hem de alana özgü bir yönelim olarak düşünülebilir; (3) bağlanma ve keşif yönelimleri birbirinden ayrı ama birbirini tamamlayıcı nitelikte yönelimlerdir ve ayrûma-ayrışma güvenliği aralarında kavramsal bir bağ oluşturmaktadır; (4) bağlanma ve keşif yönelimlerinin, sırasıyla, ilişki ve kendileşme yönelimlerinin temellerini oluşturduğu düşünülebilir; (5) güvenli bağlanma ve güvenli keşif yönelimleri, sırasıyla, birbirini tamamlayıcı nitelikte iki ayrı alanı temsil eden duygusal-ilişkisel ve içsel motivasyonel değişken alanlarıyla ilişkilendirilebilir; (6) bağlanma ve keşif yönelimlerinin güvenli ve güvensiz kombinasyonlarından oluşan dört bağlanma-keşif yönelim tipi arasından hem bağlanma hem de keşif yöneliminde güvenli olanın psikolojik işleyiş açısından en uygun tip olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SECURE EXPLORATION: CONCEPTUALIZATION, TYPES, AND RELATIONSHIPS WITH SECURE ATTACHMENT, SELF-CONSTRUALS AND OTHER SELF-RELATED VARIABLES İmamoğlu, Selen Ph.D., Department of Psychology Supervisor: Prof Dr. Olcay imamoğlu Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bengi öner-özkan June 2005, 211 pages The aim of the present study was to enhance understanding of secure exploration within the perspective of attachment theory and Imamoğlu's (2003) Balanced Integration-Differentiation (BID) model A two-dimensional model of exploration was proposed consisting of trust for self and approaching the unknown, and scales were developed to study exploration separately from attachment both as a general and a domain-specific (Le., cognitive, relational, self-related, spatial, and time-related) orientation. A questionnaire consisting of measures concerning exploration, attachment, self-construals, and other affective-relational (Le., positive ivself- and other-models, trust for self, self-satisfaction, positive future expectations, trait anxiety) and intrinsic motivational (Le., need for exploration, need for cognition, approaching the unknown, tolerance for ambiguity, curiosity, separation- differentiation security) variables, was administered to 434 (280 female, 154 male) Turkish university students. On the basis of the results, it was concluded that, (1) trust for self and approaching the unknown represent important dimensions in understanding secure exploration and variations in insecure exploration orientations; (2) exploration orientation, like attachment, represents both a general as well as a domain-specific orientation; (3) attachment and exploration represent distinct but complementary orientations, and separation-differentiation security provides a conceptual link between the two; (4) attachment and exploration may represent the foundations of relational and individuational self orientations, respectively; (5) secure attachment and secure exploration tend to be associated with the distinct but complementary affective-relational and intrinsic motivational domains, respectively; (6) of the four types of attachment-exploration orientations formed by crossing the secure and insecure ends of each, being secure in both orientations seems to be associated with optimal psychological functioning.