The Welfare Party, the Justice and Development Party and Democracy: Change or continuity?
Refah Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi ve Demokrasi: Değişim mi devam mı?
  1. Tez No: 150799
  2. Yazar: FATMA SENEM GELİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRİYE ÜSTÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Müh Görüş, Refah Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Demokrasi Anlayışı, Muhafazakar Demokrasi vm, National Outlook, The Welfare Party, The Justice and Development Party, Understanding of Democracy, Conservative Democracy vi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
oz REFAH PARTİSİ, ADALET VE KALKINMA PARTİSİ VE DEMOKRASLDEĞİŞİM Mİ DEVAM MI? Gelir, Fatma Senem Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Fahriye Üstüner Ocak 2006, 103 sayfa Bu tezde, 1998 yılında Anayasa Mahkemesi kararı ile kapanan Refah Partisi (RP) ile Kasım 2002 seçimlerinden lider parti olarak çıkan ve o zamandan günümüze ( 2006) halen iktidarda olan Adalet ve Kalınma Partisinin (AKP) demokrasi anlayışlarını karşılaştırmalı bir şekilde incelenmeye çahşılmıştır. AKP'nin kurucuları, partinin kuruluşundan itibaren AKP'yi, siyasal mirası itibariyle aynı gelenekten geldikleri ( Müh Görüş Geleneği) RP' den daha farklı ve yeni bir siyasal oluşum olarak tanıtmaktadırlar. Bu bağlamda, bu tezde; bahsi geçen değişim iddiası, demokrasi anlayışlarının karşüaştırmasının merkeze alınması; ve değişim ve devam noktalarını ortaya çıkarılmaya çalışılması suretiyle tartışılmaktadır. Karşılaştırma, her iki partinin toplum ve siyaset anlayışları ile söylemlerinde demokrasiyi ve ilgili kavramları (laiklik, insan hakları, katılımcı demokrasi, çoğulcu demokrasijvb.) nasıl tanımladıklarmı ve tartıştıklarını açıklayarak yapılmaya çahşılmıştır. Gerek toplum ve siyaset anlayışlarında gerekse vııdemokrasi ve ilgili kavramların tam mi anmasında ve tartışılmasında meydana gelen değişimin iç ve dış dinamikleri de ayrıca incelenmektedir. Çalışmada, parti programları, parti yetkililerinin verdikleri beyanlar, Necmettin Erbakan'm 1976 yılında yayınlanan ve Milli Görüş'ün ilkelerini açıkladığı Milli Görüş kitabı ve Yalçın Akdoğan'm AKP'nin muhafazakar demokrat kimliğinin temel prensiplerini açıkladığı Muhafazakar Demokrasi kitabı temel kaynaklar olarak kullanılmıştır. Türk siyasi tarihi hteratürünün siyasal islam, Müh Görüş Hareketi, din- devlet ilişkisine dair temel kaynaklarına ikincil kaynaklar olarak başvurulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE WELFARE PARTY, THE JUSTICE AND DEVELOPMENT PARTY AND DEMOCRACY: CHANGE OR CONTINUITY? Gelir, Fatma Senem M.S, Department of Political Science and Public Administration Supervisor ' Asist. Prof.Dr. Fahriye Üstüner January 2006, 103 pages Through this thesis, it is aimed to study the democracy understanding of the Welfare Party (the WP), which was closed down in 1998 by the decision of the Constitutional Court, and the Justice and Development Party (the JDP), which leaved the November 2002 general elections as the leading party and has still been running the country as the single party, in a comparative way. Since the foundation of the JDP, the founders have presented the JDP as a new political formation, which is different from the WP, with which it shares the same political legacy of a tradition (National Outlook Tradition). In that context, through this thesis, the change of claim of the JDP's founders is tried to analyze by settling democracy understanding of these two parties to the center of the study and clarifying the points f change and continuity. The comprehension is tried to do by studying these two parties' understanding of society and politics and analyzing how these two parties define and discuss the term of democracy and related concepts such laicism, human rights, participative democracy, pluralist democracy in their discourse. The internal and external factors that affected the parties' both the understandings of society and politics*" and definition of the term of democracy and related concepts have also been studied. The official party documents, the statements of party authorities and the books of Milli Görüşand Muhafazakar Demokrasi are referred as the primarily resources and the main relevant studies of the Turkish political history literature about the political Islam, state-religion relation, National Outlook have also referred as the secondary resources.