Steganography in JPEG images
JPEG resimlere veri gizleme sanatı
  1. Tez No: 150824
  2. Yazar: BERNA ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Information Hiding, Information Security, Steganography, Cryptography, Data Compression
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
V ÖZET İletişimde bilginin değerli olması nedeniyle, gizlilik (güvenlik) en önemli konu haline gelmiştir. Bilgi güvenliğini sağlamak için iki yaklaşım tanımlanmıştır. Birincisi, şifreleme bilimi olup bunun amacı içeriği okunamaz hale getirmektir. îkinicisi gizli mesajın ortaya çıkmasını önleyen steganografi adındaki bilgi saklama sanatıdır. Tek başına kullanıldıklarında, bilgi güvenliği ile ilgili konulan çözmekte yetersiz kalırlar. Ek olarak, steganografi uygulanmadan önce, gizli mesaj sıkıştınlir ve sıkıştırılmış mesaj genellikle taşıyıcı medyada daha az yer kapladığındandan gönderilecek olan bilgiyi azaltır. Bu nedenle şifreleme ve sıkıştırma bilimlerinin steganografi ile beraber kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Bu tez çalışmasında, şifreleme ve sıkıştırma bilimlerini destekleyen bir steganografi sistemi tanıtılmıştır. Bu sistem ilk önce mesajı sıkıştırır sonra sıkıştırılmış mesajı şifreli hale dönüştürür ve son olarak mesajı taşıyıcı resim içine JSteg, Outguess, F3, F4 ve F5 steganografi yöntemlerinden birini kullanarak saklar. Steganografik yöntemler sıralı ve dağıtık olmak üzere iki şekilde uygulanabilir. Sıralı saklama yöntemi, mesajı birbirinin ardı sıra saklarken, dağıtık saklama yöntemi, mesajı taşıyıcı resmin tümüne dağıtır. Dağıtma işlemi özetleme fonksiyonları kullanılarak yapılabilir. Bu tezde farklı özetleme teknikleri kullanılmıştır. Sıkıştırma, şifreleme ve özetleme tekniklerinin faydalarım sınamak için yedi farklı hata ölçme birimi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre verinin sıkıştırılıp şifrelendikten sonra saklanması taşıyıcı resimde daha az hataya neden olduğu bulunmuştur. Bu da iyi bir steganografik sistemden beklenen sonuca eşdeğerdir. Anathar sözcükler: Bilgi saklama, Bilgi güvenliği, Steganografi, Şifreleme bilimi, Veri Sıkıştırma.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Secrecy becomes an important issue in human communication because of the value of information. To provide information security, two approaches have been defined. First is cryptography and its objective is to make the contents of the message unreadable. Second is steganography and it is the art of hiding information in ways that prevent the detection of hidden messages. When they are used alone, they are not sufficient to solve all information security related issues. In addition before applying steganography, a secret message can be compressed. The compressed message usually takes up far less space in the cover and minimizes the information to be sent. Therefore using encryption and compression in conjunction with steganography has become mandatory. In this thesis a steganographic system that supports encryption and cryptographic routines is introduced. The system firstly compress the message then transforms compressed message into encrypted one and finally embeds it into the cover image using one of the steganographic techniques such as JSteg, Outguess, F3, F4, and F5. These steganographic techniques can be applied in two ways: Sequential and Spread. Sequential embedding hides the message one after the other whereas the spread embedding scatters the message over the whole cover file. Spreading can be achieved using hash functions. This thesis makes use of different hash functions. Seven different error metrics used to test the facilities of encryption, compression. According to obtained results, compressing and encrypting message before applying steganography causes less degradation in cover image. This is equivalence the expected result from a well qualified steganographic system.