Primer glomerüler hastalıklarda lipit oksidasyon ve antioksidasyon belirleyicileri ile paraoksonaz 1/192 ve 1/55 polimorfizminin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 150861
  2. Yazar: ZEHRA EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL AKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Glomerülonefrit, Paraoksonaz, PON polimorfizmi, Malondialdehit IV, Glomerulonephritis, Paraoxonase, PON polymorphism, Malondialdehyte
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Glomerüler hastalıkların seyri sırasında gözlenen hiperlipidemi ve artmış lipid oksidasyonu, karşıt mekanizmalar olan antioksidan ve antiaterojenik faktörlerin araştırılmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada glomerülonefrit tanılı hastalarda lipid oksidasyon belirleyicisi olan malondialdehit (MDA), antioksidan özellikteki serum paraoksonaz (PON) aktivitesi düzeyi, PON1/192 ve PON 1/55 polimorfizminin araştırılması ve sağlıklı bireyler ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 86 hasta (Grup I) ve 50 sağlıklı (Grup II) kişi alındı. Nefrotik sendroma uyan bulguları olan hastalar Grup lA'yı, bu tanımın dışında kalan hastalar Grup IB'yi oluşturdular. Grup l'de 38 kadın ve 48 erkek bulunmaktaydı. Yaş ortalaması 38,7±11,6 yıl idi. Grup H'ye dahil edilen olguların 13'ü bayan, 37'i erkek, yaş ortalaması 37,7±9,3 idi. PON1 aktivitesi Grupl'de 116,0 U/ml±70,5; Grup lA'da 123,9±66,4; Grup IB'de 105,9±74,9; Grup I l'de 200±156,2, MDA düzeyi Grup l'de 25,9 ±14,1; Grup lA'da 25,5±13,9 mikromol/litre (umol/L); Grup IB'de 26,4±14,5; Grup ll'de 12,4±12,0 bulundu. Hastaların ve kontrollerin serum PON1 aktivitesi ve MDA düzeyleri arasında anlamlı derecede fark vardı. PON1/192 genotip dağılımı Grup l'de AA: 42 (%48,8); AB: 34 (%39,5) ve BB: 10 (%11,6), Grup ll'de AA: 27 (%54); AB: 18 (%36); BB: 5 (%10) idi, PON1/55 genotip dağılımı Grup l'de LL: 54 (%62.8); LM: 27 (%31.4); MM: 5 (%5.8), Grup ll'de ise LL19 (%38); LM: 29 (%58); MM: 2 (%4) olarak bulundu. Gruplar arasında fark tespit edilmedi. Çalışmamızın sonuçlan değerlendirildiğinde, glomerüler hastalıklarda hiperlipideminin yaygın, MDA'nın yüksek, PON aktivitesinin düşük olduğu belirlenmiştir. PON1/192 ve PON1/55 gen polimortlzmi ve klinik sendrom arasında ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Hyperlipidemia and increased lipid oxidation reactions observed in glomerular diseases lead to the investigation of the roles of antioxidants and antiatherogenic factors in these diseases. We aimed to study the levels of lipid oxidation marker - malondialdehyte (MDA) and antioxidant marker - paraoxonase (PON) activity, and PON 1/1 92 and PON 1/55 polymorphisms in patients with glomerular diseases and to compare the results with healtly controls. Eightysix patients (Group I) and 50 controls ( Group II) were included in the study. Nephrotic patients were grouped as Group IA and the others were grouped as Group IB. The mean age and sex distribution of Group IA patients and Group IB patients were 38,7 ±11,6 years and 38 women and 48 men; 37,7 ±9,3 years, 13 women, 37 men, respectively. PON1 activities of Group I, IA, IB, II were 116±70,5 U/ml, 123,9±66,4, 105,9±74,9, 200±156,2, respectively. MDA levels of study population were as follows; 25,9±14,1umol/L for Group I, 25,5±13,9 for Group IA, 26,4±14,5 for Group IB and 12,4±12,0 for Group II. Serum PON1 activities and MDA levels were significantly different between patients and controls. PON1/192 polymorphism of Group I patients were AA:42 (%48,8), AB:34 (%39,5), BB:10 (%11,6) and PON1/192 polymorphism of Group II patients were AA:27(%54,0), AB:18 (%36,0), BB:5 (%10). PON1/55 polymorphism of Group I and Group II patients were LL54 (%62,8), LM:27 (%31,4), MM:5 (%5,8) and LL19 (%38,0), LM: 29 (%58,0), MM:2 (%4) respectively. In conclusion, our results showed that serum MDA levels were* increased and serum levels of PON activity were decresed in patients with glomerulonephritis. No association was found with PON 1/1 92 and PON 1/55 polymorphism and clinical findings.