Historical origins of academic orientalism in Russia
Rusya'da akademik oryantalizmin tarihsel kökenleri
- Tez No: 150875
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP BOZTEMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Şarkiyat Çalışmaları, Asya Müzesi, St. Petersburg Üniversitesi, Kazan Üniversitesi, Moskova Üniversitesi, Doğu Dilleri Fakültesi v, Oriental Studies, The Asian Museum, St. Petersburg University, Kazan University, Moscow University, Faculty of Oriental Language iv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
öz RUSYA'DA AKADEMİK ORYANTALİZMİN TARİHSEL KÖKENLERİ Mustafa Özbaş Yüksek Lisans., Avrasya Çalışmaları Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Recep Boztemur Ocak 2005, 77 sayfa Bu tezin amacı Rusya'da şarkiyat çalışmalarının tarihini Rusların Doğulu topluluklarla ilk ilişkilerinden 19. yüzyılın sonuna kadar incelemektir. Tez özellikle hangi şartlarda Rusya'da Doğu'nun dili, tarihi, coğrafyası ve kültürü üzerine araştırmaların yapıldığını ve Rus Şarkiyat çalışmalarının pratik amaçlardan akademik hedeflere doğru nasıl geliştiğini anlatmaya çalışacaktır. Bu tezin temel aldığı varsayım Rus Şarkiyat çalışmalarıyla Rusya'nın Doğu'ya yayılması arasında yakın bir ilişkinin olduğudur. Bu nedenle tez Rus diplomatik, dini, askeri ve elbette akademik amaçların Şarkiyatçılık çalışmalarına olan etkilerini anlamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HISTORICAL ORIGINS OF ACADEMIC ORIENTALISM IN RUSSIA Mustafa Özbaş M. Sc, Eurasian Studies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Recep Boztemur January 2006, 77 pages The objective of this thesis is to examine the history of Oriental studies in Russia from the beginning of the first Russian interaction with Oriental societies to the end of the 19th century. In particular, the thesis attempts to explain under what conditions Russia had started conducting research on the language, history, geography and culture of the East and how Russian Oriental studies evolved from the practical aims to the academic goals. The central hypothesis of this thesis is that there is a close relationship between Russian Oriental studies and Russia's expansion to the East. Therefore, this thesis is an attempt to understand effects of Russian diplomatic, religious, military and of course academic goals on the Oriental studies.