Power politics in the Ottoman Balkans: A case study of Pazvandoğlu Osman
Osmanlı Balkan vilayetlerindeki güç politikaları: Pazvandoğlu Osman örneği
  1. Tez No: 150888
  2. Yazar: NAGEHAN ÜSTÜNDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİRTEN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ayan, Osmanlı İmparatorluğu, Pazvandoğlu Osman, Vidin, 18. Yüzyıl, Ayan, Ottoman Empire, Pazvandoğlu Osman, Vidin, 18th Century. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZ OSMANLI BALKAN VİLAYETLERİNDEKİ GÜÇ POLİTİKALARI: PAZVANDOĞLU OSMAN ÖRNEĞİ Üstündağ, Nagehan Master, Tarih Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd.Doç. Dr. Birten Çelik Ocak 2006, 124 sayfa Bu tez, 18. yüzyılda Vidin ayanı Pazvandoğlu Osman'ın yaşamını ve güç politikalarını, Osmanlı taşra idaresinde 17. ve 18. yüzyıllar arasında yaşanan değişikliklere de atıfta bulunarak incelemektedir. Pazvandoğlu Osman'ın Osmanlı devleti ile olan münasebetleri ve devletin ona karşı izlemiş olduğu politika, Osmanlı devletinin 18. ve 19. yüzyıllarda taşradaki muhalif güçlerle başetme yöntemlerini açıklaması amacıyla incelenecektir. Ayrıca, Pazvandoğlu Osman'ın Vidin halkına yapmış olduğu katkılar, onun Vidin halkı nazarındaki imajı ve Vidin halkı ile olan münasebetleriyle birlikte komşu ayanlarla olan münasebetleri bir ayanın insanları nasıl yönettiğini, temsil ettiğini ve şehrin gelişiminde nasıl bir etkisi olduğunu göstermek amacıyla incelenecektir. Bunlarla birlikte, genel olarak bir Osmanlı Balkanları ve özel olarak Vidin betimlemesi, Pazvandoğlu Osman'ın yükselişine zemin hazırlaması bakımından sebep- sonuç ilişkileri bağlamında, yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POWER POLITICS IN THE OTTOMAN BALKAN PROVINCES: A CASE STUDY OF PAZVANDO?LU OSMAN Üstündağ, Nagehan MA, Department of History Supervisor : Assist. Prof. Dr. Birten Çelik January 2006, 124 pages This thesis analyzes the life and power politics of Pazvandoğlu Osman, Ayan of Vidin, in the 18th century with references to the changes in the Ottoman provincial administration experienced between the 17th and 18th centuries. Osman's relations with the Ottoman central government and the policy that the latter followed towards him will also be given to show the Ottoman methods of coping with the oppositional groups in the provinces in the case of Pazvandoğlu Osman in the 18th and 19th centuries. Moreover his relations with the people of Vidin as well as with the neighboring ayans will be displayed to examine how an ayan ruled and represented people and also how important an ayan was in the development of a city. In addition a description of the Ottoman Balkans in general and Vidin in particular will also be analyzed from the point of view of their contributions to the rise of Pazvandoğlu Osman within the context of cause and effect relations.