Sequencing, pace and timing of financial liberalization process in Turkey with implications on the macroeconomic environment
Türkiye'de finansal serbestleşme politikalarının sıralaması, zamanlaması ve hızının
- Tez No: 150897
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET ŞENSES
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Serbestleşme, Finansal Serbestleşmenin Zamanlaması ve Sıralaması, Bankacılık Sektörü Düzenleme ve Denetlemesi vıı, Financial Liberalization, Sequencing and Timing of Financial Liberalization, Prudential Regulation and Supervision of the Banking Sector
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 394
Özet
oz TÜRKİYE'DE FİNANSAL SERBESTLEŞME POLİTİKALARININ SIRALAMASI, ZAMANLAMASI VE HIZININ AAAKROEKONOMİK ORTAM ÜZERİNE ETKİLERİ Ganioğlu, Aytül Doktora, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fikret Senses Mart 2005, 372 sayfa Bu çalışmada temel olarak, 1980'lerde Türkiye ekonomisinde uygulanan finansal serbestleşme politikalarının zamanlaması, sıralaması ve hızı incelenerek 1990 sonrasında Türkiye ekonomisinde yaşanan krizler üzerindeki etkilerinin değerlendirmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma üç temel amaç etrafında şekillenmektedir: İlk olarak, hükümeti 1989'da sermaye hareketlerinin serbestleştirilmesi kararının alınmasına iten temel politika amaçlarının ve politik unsurların ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Sermaye hareketlerinin serbestleştirilmesi kararının alınmasında yerli politika yapıcıların kararı şekillendirdiği ve aldığı düşünülmekte, ayrıca, bu kararın alınmasında ekonomik ve politik unsurların bir arada etkili olduğu düşünülmektedir. İkinci olarak, Türkiye ekonomisinde finansal serbestleşme reformlarının yanlış sıralanmasına sebep olan ekonomik ve politik kurumsal yapı zayıflıklarının ne ölçüde 2000 ve 2001 krizlerinden sorumlu tutulabileceği tartışılmaktadır. Hem yurtiçi finansal piyasaların, hem de sermaye hareketlerinin serbestleştirilmesinin, makroekonomik istikrarsızlığın ve zayıf bankacılık düzenleme ve denetleme sisteminin olduğu bir ortamda gerçekleştirilerek yanlış sıralandığı sonucuna viulaşılmıştır. Bu unsurların Türkiye'deki kriz sürecine, krizleri tetikleyecek uygun bir ortam oluşmasına katkıda bulunarak etkisinin olduğu düşünülmektedir. Üçüncü olarak bankacılık düzenleme ve denetleme sistemindeki zayıflıklarla bankacılık krizleri arasındaki ilişki ampirik bir çalışmayla araştırılmaktadır. Yapılan çalışma sonucunda, bankacılık krizlerinin, finansal sistemin kurumsal yapısıyla, makroekonomik göstergelerle olduğundan daha fazla ilişkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEQUENCING, PACE AND TIMING OF FINANCIAL LIBERALIZATION PROCESS IN TURKEY WITH IMPLICATIONS ON THE MACROECONOMIC ENVIRONMENT Ganioğlu, AytUl Ph.D., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Fikret Senses March 2005, 372 pages This study basically analyzes timing, sequencing and pace of the financial liberalization experience of the Turkish economy in the 1 980s and evaluates its implications for the crises in the Turkish economy since the 1990s. The objectives of this study are threefold: Firstly, it aims to reveal the main policy objectives and political factors pushing the government to take capital account liberalization decision in 1989. It is concluded that domestic decision makers have shaped and taken the decision of capital account liberalization in 1989, while the interaction of economic and political factors has played a major role in its timing. Secondly, it examines the extent to which economic and political institutional weaknesses in the Turkish economy, which generated inappropriate sequencing of financial liberalization policies in the 1980s, can be held responsible for the crises of 2000 and 2001 crises. It is concluded that financial liberalization policies were inappropriately sequenced, as domestic financial market and capital account liberalization were not accompanied or preceded by macroeconomic stability and financial sector institutional reforms such IVas prudential regulation and supervision of the banking sector. These factors have been instrumental in the crises episodes in Turkey through contributing to an environment conducive to crises. Thirdly, it aims to analyze whether there exists a clear association between weaknesses in the regulation and supervision of the banking sector and banking crises through an empirical analysis. It is concluded that the nature of the banking crises is more associated with the institutional structure of the financial system rather than macroeconomic conditions of the economy.