Yüksek yogunluklu polietilene karbon siyahı karıştırılması işlemindeki proses parametrelerinin tork reometresi ile incelenmesi
An ezamination on process parameters of carbon black (CB) extended high-density polyethylene (HDPE) using a torque rheometer
- Tez No: 150906
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kanştırma, ergiyik reolojisi, tork, viskozite, YYPE ve KS VH1, Mixing, melt rheolgy, torque, viscosity, HDPE, CB IX
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET YÜKSEK YOĞUNLUKLU POLIETTLENE KARBON SİYAHI KARIŞTIRILMASI İŞLEMİNDEKİ PROSES PARAMETRELERİNİN TORK REOMETRESİ İLE İNCELENMESİ Bu tez çalışmasında yüksek yoğunluklu polietilen (YYPE) malzemenin karbon siyahı (KS) ile karışım prosesinin parametreleri tork reometresi İle incelenmiştir. Karışımlar ağırlıkça %0,5KS-%99,5YYPE, %1KS-%99YYPE, %3KS-%97YYPE ve %5KS- %95YYPE olarak, HAAKE Rheomix 600 tork reometresinin kanştırma hücresinde hazırlanmıştır. 180 °C de farklı devir hızlarında yapılan karıştırmalara ait zaman-tork grafikleri microsoft excel programında elde edilmiştir. Bu grafiklerden yararlanılarak artan KS miktarı ve devir hızıyla görünür viskozitedeki değişim gözlenmiştir. Ayrıca devir ve karışım miktarları sabit tutularak 180 °C dışında 170 ve 190 °C de karıştırmalar yapılarak zaman-tork değişimleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY AN EXAMINATION ON PROCESS PARAMETERS OF CARBON BLACK (CB) EXTENDED HIGH-DENSITY POLYETHYLENE (HDPE) USING A TORQUE RHEOMETER In this study, the process parameters of HDPE mixed with CB were examined by using a torque rheometer. The mixtures of CB and HDPE were prepared in the mixing chamber of a Haakee Torque Rheometer Rheomix600 by using different amount of compositions (%0,5CB-%99,5HDPE, %0,5CB-%99HDPE, %3CB-%97HDPE and %5CB-%95HDPE). Time vs torque curves of the melt mixing, at different speeds, at 180°C were obtained during mixing. The behavior of apparent shear viscosity was examined from the curves of CB and HDPE mixed with various rotor speeds In addition, time vs torque curves were obtained at different temperatures (170-180-190 °C) with a constant speed and composition.