Inter-organizational relations in an organized industrial district: Ostim case
Organize sanayi bölgelerindeki firmalar arası ilişkiler: Ostim örneği
  1. Tez No: 150911
  2. Yazar: HADİ TOLGA GÖKSİDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN ERDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Firma İlişki Ağ Yapılan, Güven, Enfomal İlişkiler, Merkez Teoremi, Inter-organizational relations, Trust, Informal Netwoks, Centrality IV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
oz ORGANIZE SANAYİ BÖLGELERİNDEKİ FİRMALAR ARASI İLİŞKİLER: OSTİM ÖRNEĞİ Göksidan, Hadi Tolga Master, Bilim ve Teknoloji Politikaları Çalışmaları Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Erkan Erdil Şubat 2006, 149 sayfa Günümüzde endüstriyel bölgeler ve firmalar arası ilişkiler üzerine yapılan çalışmalar, firmalar arası ağ yapısı araştırmalarının önemli bir kısmım teşkil etmektedir. Bu alandaki teoriler, ayrı cinsten aktörler ve bilgi arasındaki güçlü yapısal ağ ilişkileri içerisinde, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) arasındaki güvene dayalı organizasyonel ilişkilerin gelişimi adına, KOBİ'lerin güncel teknolojiyi yakalayabileceğini ve KOBİ'lerin ortak pazarda hayatta kalma şanslarının artırabileceklerini işaret etmektedir. Bu tezin kapsamı dahilinde, Ankara'daki OSTİM Organize Sanayii Bölgesinde (OSB) yapılan bir projenin sonuçları, güven, enformal ilişkiler ve merkez teoremi üstüne kurulan ağ teorisi perspektifi kullanılarak firmalar arası ilişki ağlarının çözümlenmesi biçiminde sunulacaktır. Ayrıca bu tezdeki ispatlar, firmalar arasında uzun süreli ilişkilerin ve güvenin yapılandırılmasıyla, firmaların bir sanayi bölgesinde görülebilecek karmaşık ilişki ağlarının merkezinde bulunabilcekleri tezinin gerekli ve yeterli olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTER-ORGANIZATIONAL RELATIONS IN AN ORGANIZED INDUSTRIAL DISTRICT: OSTIM CASE Göksidan, Hadi Tolga M.Sc, Department of Science and Technology Policy Studies Supervisor: Doç.Dr.Erkan Erdil February 2006, 149 pages Over recent years, the study of industrial districts, and inter-organizational relations has become a major theme of interest in network research. Theories characterized by an increased inter-relatedness between heterogeneous actors and knowledge fields point to a new form of inter-organizational relationship development. This is basicly based on the idea of creating trust between firms to increase their chances of success and to keep pace with the development of all relevant technologies. In this thesis, we present some data from a research project we have conducted in OSTIM industrial district, Ankara, Turkey. First, we present the theoretical perspectives which appear relevant to such investigation, and which aims at developing a better a network model of the inter-organizational relations of district firms, as well as trust, informal contracts and centrality issues, particularly as regards technological innovation and technology transfer of firms, respectively. Moreover, the evidence presented in this thesis is unequivocal in noting that long term inter-organizational relations and trust may be a necessary and a sufficent condition for a small and medium sized enterprise (SME) to take its place in the center of a complex web of inter-organizational relations as seen in an industrial district.