The effects of cooperative learning activities on the retention of vocabulary
İşbirlikçi öğrenme aktivitelerinin öğrencilerin kelime hatırlama yetileri üzerine etkisi
- Tez No: 150910
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYŞEGÜL DALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İşbirlikçi öğrenme, grup çalışması, hatırlama vıı, Cooperative learning, group work, retention
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz İŞBİRLİKÇİ ÖĞRENME AKTİVİTELERININ ÖĞRENCİLERİN KELİME HATIRLAMA YETİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Duzan, Kemal Cem Yüksek Lisans, İngilizce Öğretmenliği Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayşegül Daloğlu Ocak 2006, 114 Sayfa Bu çalışmanın amacı, işbirlikçi öğrenme aktivitelerinin ve STAD yönteminin öğrencilerin kelime hatırlama yetileri üzerindeki etkilerini araştırmaktı. Aynı zamanda, öğrencilerin genel ders başarı durumları ile kelime öğrenme aktiviteleri çeşitleri arasında kelimeleri hafızada tutma yetileri açısından bir ilişki olup olmadığı da araştırıldı. Bu çalışma, Başkent Üniversitesinde başlangıç seviyesindeki bir sınıfta yapıldı. Çalışmaya 22 öğrenci katıldı. Katılımcılara ikisi işbirlikçi öğrenme aktivitelerini uygulayan ve diğer ikisi de grup çalışması yöntemini uygulayan 4 adet ders planı ile toplam 40 kelime öğretildi. Her dersten önce o derste öğretilecek kelimeleri soran bir test ve her bîr dersten 15 gün sonra öğretilen kelimeleri soran bir test daha uygulandı. Bu testlerin sonuçları karşılaştırılarak iki metod arasında kelimeyi hafızada tutma yetisi açısından bir fark olup olmadığına bakıldı. Toplanan veriler t-test ve regression analysis testi kullanılarak analiz edildi. Bu testlerin sonuçlarına göre, işbirlikçi öğrenme aktiviteleri, kelimelerin hafızada tutulması yetisi bakımından grup çalışması aktivitelerine göre daha iyi sonuçlar çıkardı. Bu çalışma aynı zamanda öğrencilerin genel ders VIbaşarılan ile kelimeleri hafızada tutma sonuçları arasında hiçbir ilişki olmadığını da göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF COOPERATIVE LEARNING ACTIVITIES ON THE RETENTION OF VOCABULARY Duzan, Kemal Cem M.A., Department of English Language Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayşegül Daloğlu January 2006, 114 pages The purpose of this study was to investigate the effects of cooperative learning activities and the STAD technique on students' vocabulary retention. The relationship between students' course achievement and type of vocabulary learning activities they engage in with respect to their retention levels were also investigated. The study was conducted with one elementary level group at Başkent University. 22 students took part in the study. The participants were taught a total of 40 words, through 4 reading lesson plans, two of which implemented cooperative learning activities while the other two implemented group work activities. A pre-test on the target words was administered before each lesson, and a post-test was given two weeks after each lesson to see if there was any difference in students' retention levels in favor of either technique. The data gathered were analysed through the t-test procedure and the regression analysis test. According to the results of these tests, cooperative learning activities produced IVbetter retention results than group work activities. The study also found that there is no relation between the students' course achievement grades and their vocabulary retention scores.