In aceramic neolitic Southeast Anatolia: A case study of Nevali Çori
Akeramik neolitik Güneydoğu Anadolu bölgesinde kült yapıları: Nevali Çori örnek yerleşimi
- Tez No: 150913
- Danışmanlar: PROF. DR. NUMAN TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Akeramik Neolitik, Güneydoğu Anadolu, Kült Yapıları, Nevalı Çori, Aceramic Neolithic, Southeast Anatolia, Cult Buildings, Nevalı Çori iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
oz AKERAMİK NEOLİTİK GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ'NDE KÜLT YAPILARI: NEVALI ÇORİ ÖRNEK YERLEŞİMİ Şentek, Mina Yüksek Lisans, Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi : Yard. Doç. Dr. Geoffrey Summers Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Numan Tuna Aralık 2005, 114 sayfa Güneydoğu Anadolu Bölgesi' nde ilk yerleşimlerin görülmeye başlaması MÖ 10000'lere kadar inmektedir. Bu erken dönem hakkında cevaplanamayan tüm sorunlar içinde, sosyal organizasyon ve erken sembolizmle olan güçlü bağlan dolayısıyla kült aktiviteleri ve kült yapılan sıklıkla çalışılan konular arasındadır. Son on yılda Güneydoğu Anadolu Bölgesi insanlık tarihinin bu erken dönem gelişim evresi hakkında yeni bulgular sağlamıştır. Bu çalışma, ortak özellikleri olan kült yapılarını, bu yapıların ne tür işlemlerden geçtiğini ve bölgede ne şekilde dağılım gösterdiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Nevalı Çori yerleşimi ve kült yapısı örnek olarak seçilmiş ve detaylı olarak ele alınmıştır. Aynı ya da benzer mimari özelliklere sahip diğer kült yapılan da bu Akeramik Neolitik geleneğin köklerini, yayılımını ve devamlılığını tartışabilmek amacıyla çalışmaya dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CULT BUILDINGS IN ACERAMIC NEOLITHIC SOUTHEAST ANATOLIA: A CASE STUDY OF NEVALI ÇORÎ Şentek, Mina M.S., Department of Settlement Archaeology Supervisor : Assist. Prof. Dr. Geoffrey Summers Co-Supervisor: Prof. Dr. Numan Tuna December 2005, 1 14 pages First settlements in Southeast Anatolia begun to appear as early as 10000 BC. Among all the unanswered questions about this early period, cult-related activities and cult buildings are widely studied due to their nature, which has strong connections with the social organization and early symbolism. During the last decade, Southeast Anatolia has provided new evidence for this early stage of development in human history. This study aims to examine cult buildings that have common characteristics; how they were treated and distributed. The settlement of Nevalı Çori and its cult building is taken as an example and studied in detail. Other cult buildings with the same or similar architectural features are included in this study in order to discuss the roots, the distribution and the continuity of this Aceramic Neolithic tradition.