Turkish-Russian relations in the post Soviet era: From conflict to cooperation
Sovyet sonrası dönemde Türk-Rus ilişkileri: 'Çatışmadan işbirliğine'
- Tez No: 150914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY FIRAT TANRISEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Rusya Federasyonu, Karşılıklı Bağımlılık Teorisi, Çatışma, İşbirliği, Turkey, the Russian Federation, interdependence theory, conflict, cooperation. IV
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz SOVYET SONRASI DÖNEMDE TÜRK-RUS İLİŞKİLERİ:“ÇATIŞMADAN İŞBİRLİĞİNE?”Gürtuna, Anıl Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Danışmanı: Y.Doç. Dr. Oktay Fırat Tanrısever Ocak 2006, 112 sayfa Bu tez, Sovyet sonrası dönemde Türkiye ve Rusya Federasyonu arasındaki ilişkileri araştırmayı amaçlamaktadır. Tez Avrasya' daki bu iki ülkenin ilişkilerini politik, askeri ve ekonomik açılardan incelemektedir. Tez Sovyet sonrası dönemde Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında gelişen ilişkilerde ekonomik faktörlerin belirleyici bir rol oynadığım savunmaktadır. Tez, geleneksel güvensizlik nedeniyle, Türkiye ve Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin uyuşmazlığa mahkum olduğunu savunan temel literatürün aksine, iki tarafın da ekonomik ilişkileri temel alması durumunda bu iki ülke arasında işbirliği ve güvenin daha da gelişebileceğini göstermektedir. Tez altı bölümden oluşmaktadır. Giriş olan birinci bölüm, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin tarihsel geçmişinin anlatıldığı ikinci bölüm takip etmektedir. Üçüncü Bölüm politik ilişkileri incelerken, dördüncü bölümde iki ülke arasındaki askeri ilişkiler tartışılmaktadır. Beşinci bölüm ekonomik ilişkileri incelemektedir. Altıncı bölüm ise sonuç kısmıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKISH-RUSSIAN RELATIONS IN THE POST SOVIET ERA: FROM CONFLICT TO COOPERATION? Giirtuna, Anil M.Sc, Department of International Relations Supervisor: AssistProf. Dr. Oktay Fırat Tannsever January 2006, 112 pages This thesis aims to study the relations between Turkey and the Russian Federation in the post Soviet era. The thesis examines the political, military and economic aspects of the relations between these two countries in Eurasia. The thesis argues that economic factors have played a determining role in development of relations between Turkey and the Russian Federation in the post Soviet era. Contrary to the mainstream literature which suggests that the relations between Turkey and the Russian Federation are destined to be conflictual due to the geopolitical factors as well as the traditional distrust between them, the thesis shows that cooperation and trust between these countries could develop further if both parties continue to take economic relations as the basis for improving their relations. There are six chapters in this thesis. The introductory first chapter is followed by the second chapter on the historical background of the relations between Turkey and the Russia. The third chapter examines the political relations while the fourth chapter discusses the security aspects of relations between these two countries. The fifth chapter explores the economic basis of Turkish-Russian relations in the post soviet era. The sixth chapter is the conclusion.