Zonguldak ili atmosferinin polen ve spor analizi
Analysis of allergen pollen grains and mold spores of Zonguldak atmosphere
  1. Tez No: 150939
  2. Yazar: ŞENOL ALAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞE KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobiyoloji, polen, spor, Zonguldak, polen takvimi, alerjen, Türkiye, Aerobiology, polen, spore, Zonguldak, polen calendar, allergen Turkey
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi ZONGULDAK İLİ ATMOSFERİNİN POLEN VE SPOR ANALİZİ (2003-2004) Şenol ALAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç.Dr. Ayşe KAPLAN Şubat 2004, 100 sayfa Zonguldak havasmdaki alerjen polen ve spor türleri ile miktarlarını belirlemek amacıyla 30 Aralık 2002 tarihinden 05 Ocak 2004 tarihine kadar, Zonguldak iline bağlı İncivez (86 m) ve Kozlu (140 m) ilçelerine yerleştirilen iki farklı toplama istasyonundan Gravimetrik yöntem ve Durham aleti kullanılarak elde edilen örnekler incelenmiş ve Zonguldak havasının 2003 yılma ait bir yıllık alerjen polen ve spor takvimi hazırlanmıştır. Elde edilen verilerin meteorolojik faktörlerle bağlantısı araştırılmıştır. Polen ve spor periyodu ocak ayında başlamıştır.. Bu çalışmada 13'ü Familya düzeyinde, 26'sı cins ve 6'sı da tür düzeyinde olmak üzere toplam 45 takson tespit edilmiştir. Zonguldak havasmda bir yıllık süre içerisinde Pinaceae, Populus, Quercus, Betula, Corylus, Gramineae, Fagus orientalis, Junglans, Solarium, nigrum, Cupressaceae taksonlarına ait polenler ıııÖZET (Devam Ediyor) dominant olarak bulunmuştur. Bununla beraber, bu süre içerisinde mantar sporlarından ise sadece Alternaria ve Cladosporium sporlarına rastlanmıştır. Alerjen polen ve spor takviminin diğer aylarına göre, toplam polen miktarı mayıs ayında, toplam spor miktarı ise, temmuz ayında en yüksek düzeye ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis ANALYSIS OF ALLERGEN POLLEN GRAINS AND MOLD SPORES OF ZONGULDAK ATMOSPHERE (2003-2004) Şenol ALAN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Ayşe KAPLAN January 2004, 100 Pages In order to identify types and levels of allergen pollen and spor type and content in Zonguldak atmosphere, samples which came from two different sampling station, have been placed in Kozlu (140 m) and İncivez (86 m) districts of Zonguldak, by using gravity method and Durham sampler have been analyzed from 30th December of 2002 to 05th January of 2003 and allergen pollens and eventually spores calendar of Zonguldak atmosphere have been prepared. The relationship of these data with meteorological parameters have been investigated. Pollen and spore periods have been begun in January. In this study, total 45 taxa have been determined. Of these taxa, 13 at families, 26 at genera and 6 at species level have been indentified. The pollen types belonging to Pinaceae, Populus, Quercus, Betula, Corylus, Gramineae, Fagus orientalis, Junglans, Solarium nigrum, Cupressaceae pollen types have been found dominantly in Zonguldak atmosphere in the one-year period. However, only spores of Alternaria andABSTRACT (continued) Cladosporium amoung mold spores have been found in this period. The maximum levels of total pollens and spores were determined in May and July respectively in comparison with other month in the allergen pollens and spores calendary of 2003.