Karabük ili atmosferinin polen ve spor analizi
Analysis of pollen grains and spores of Karabük atmosphere
  1. Tez No: 179875
  2. Yazar: YASİN ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Karabük, Aeropalinoloji, Polen, Spor, Meteorolojik faktörler, Karabük, Aeropalinology, Pollen, Spore, Meteorological factors
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Karabük ili atmosferinin 2006 ve 2007 yıllarının alerjen polen ve sporlarını belirlemek amacıyla 1 OCAK 2006 ile 1 OCAK 2008 tarihleri arası Karabük Üniversitesi Karabük Teknik Eğitim Fakültesi binası çatısına ve bahçesine birer adet durham aleti yerleştirilmiştir. Gravimetrik yöntemle 2006 ve 2007 yıllarına ait polen ve spor takvimi oluşturulmuştur. 2006 yılında toplam polen miktarı 3770/cm2 olup bunun 3455/cm2'si ağaç polenlerine, 310/cm2 si otsu bitki polenlerine, 5/cm2'si ise çalı polenlerine aittir. 2007 yılında ise toplam polen miktarı 3942/cm2 olup, bunun 3578/cm2'si ağaç polenlerine, 354/cm2'si otsu bitki polenlerine, 10/cm2'si ise çalı polenlerine aittir. 2006 yılında 1065/cm2 adet spora, 2007 yılında ise 1716/cm2 adet spora rastlanmıştır.Polen ve spor miktarlarına ait verilerin mevsimsel ve meteorolojik faktörlerle bağlantısı Spearman Korelasyon analizi uygulanılarak ortaya koyulmuştur.İki yıl süresince Pinus'a ait polenler özellikle Mayıs sonu ve Haziran başında yüksek düzeylerde sayılmıştır. Daha sonra Fagus, Ostrya, Quercus, Pistacia, Juniperus, Salix ve Abies cinsleri il atmosferinde en fazla polen yayan ağaçlar olarak belirlenmiştir. Yabani otsu bitkilerde ise en çok düzeye Brassicaceae, Gramineae, Chenopodiaceae, Compositeae familyaları ulaşmıştır.Mantar sporları en çok yazın tespit edilmiştir. Yıl boyunca mantar sporları gözlemlenmiştir. Cladosporium, Alternaria, Ustilago, Myxomycetes taksonları ile cins düzeyinde teşhis edilemeyen Ascomycetes sporları fazla miktarlarda gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to identify types and levels of airborne pollen and spore concentration in the atmosphere of Karabük by gravimetric method in 2006 and 2007, two Durham samplers were situated on roof and garden University of Karabük, Faculty of Technical Education of Karabük. Pollen and spore calendars in 2006 and 2007 of Karabük atmosphere were prepared. 3770/cm² the total quantity of pollen grains in 2006. Of these, 3455/cm² pollen grains belonging to woody plants, 310/cm² pollen grains belonging to herbaceous plants, 5/cm² pollen grains belonging to bushy plants. 3942/cm² the total quantity of pollen grains in 2007. Of these, 3578/cm² pollen grains belonging to woody plants, 354/cm² pollen grains belonging to herbaceous plants, 10/cm² pollen grains belonging to bushy plants.1065/cm² spore total quantity in 2006, 1716/cm² spore total quantity in 2007.Data of total quantity of pollen and spore have been displayed to connection of seasonal and meterological factor by Spearman Correlation analysis.Pollen belonging to Pinus were recorded highest level throughout two year. Fagus, Ostrya, Quercus, Pistacia, Juniperus, Salix, Abies genera following Pinus in Karabük atmosphere. Brassicaceae, Gramineae, Chenopodiaceae/Amaranthaceae, and Compositeae pollen were recorded highest level of herbaceous plant.Fungal spore were recorded highest level in Summer and were recorded throughout whole year. Cladosporium, Alternaria, Ustilago, Myxomycetes and unidentified Ascomycetes spores were recorded high level.