Bitümlü kömürlerden aktif karbon üretiminde bazı kimyasal reaktiflerin etkileri
The effect of some chemical reagents in active carbon production from bituminous coals
  1. Tez No: 150940
  2. Yazar: ÖZNUR AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DİLEK ÇUHADAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Bitümlü kömür, Aktivayon, Karbonizasyon, Kimyasal Reaktif, Bituminous coal, Activation, Carbonization, Chemical Reagent
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi BİTÜMLÜ KÖMÜRLERDEN AKTİF KARBON ÜRETİMİNDE BAZI KİMYASAL REAKTİFLERİN ETKİLERİ Oznur AYDEMİR Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Dilek ÇUHADAROĞLU Şubat 2004, 101 sayfa Aktif karbon, herhangi bir şekilde yapısal formül veya kimyasal analiz ile karakterize edilemeyen, oldukça yüksek gözenek ve iç yüzey yapısına sahip karbonlu malzeme olarak tanımlanabilmektedir. Aktif karbon, laboratuar ölçekli olarak çok sayıda malzemeden üretilebilmektedir. Ancak, ticari amaçlı aktif karbonlar genellikle turba, linyit, kömür ve ağaç gibi hammaddelerin kullanılması ile üretilmektedir. Üretilen aktif karbonun özellikleri kullanılan maddeye bağlıdır. Karbonizasyon işlemindeki ısıtma hızı, sonuç sıcaklığı, aktivasyon işleminin uzunluğu üretilen 111ÖZET (devam ediyor) aktif karbonun gözenek yarıçapını, yüzey alanını ve gözenek hacmini etkilemektedir.“Bitümlü kömürlerden aktif karbon üretiminde bazı kimyasal reaktiflerin etkileri”tezin konusudur. Tez kapsamında aktif karbonun tanımı, özellikleri, üretimi ve kullanım alanları anlatılmıştır. Bu çalışmanın amacı; bazı kimyasal reaktiflerin bitümlü kömürlerden aktif karbon üretimi üzerindeki etkilerini incelemektir. Aktif karbon üretiminin ilk adımını oluşturan aktivasyon (aktifleştirme) ve ikinci adımını oluşturan karbonizasyonda değişik sıcaklık ve kömür-kimyasal reaktif oranı koşulları üzerinde çalışılmıştır. Deneysel çalışmalar sonucunda üretilen ürünün değerlendirilmesi amacıyla, TGA analizleri ve yüzey özelliklerini belirleyici iyot adsorpsiyon analizleri yapılmıştır. Deney sonuçlarına göre; ürünün iyot adsorpsiyon analizleri ve TGA analizleri sonuçlarına ilişkin çizelgeler hazırlanmıştır. Bitümlü kömürler üzerinde yapılan çalışmalarda kömür/aktivasyon kimyasalı oranının incelendiği ve aktivasyon kimyasalı olarak NaOH'ûı kullanıldığı deneylerde iyot sayısı 1107 mg/g bulunmuştur. Karbonizasyon sıcaklığının incelendiği ve aktivasyon kimyasalı olarak KOH'in kullanıldığı deneylerde ise iyot sayısı 1070 mg/g bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis THE EFFECT OF SOME CHEMICAL REAGENTS IN ACTIVE CARBON PRODUCTION FROM BITUMINOUS COALS Oznur AYDEMİR Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Dilek ÇUHADARO?LU February 2004, 101 pages. Activated carbon is a generic term for a family of highly porous carbonaceous materials, none of which can be characterised by chemical analysis. Activated carbons can be prepared in the laboratory from a large number of materials, but those most commonly used in commercial practice are peat, coal, lignite, wood and coconut shell. The type of activated carbon produced depends on the type of the raw material. The rate of heating during carbonization, the final temperature, and the length of the activation period are some of the other factors that change the pore volume, surface area, and mean pore diameter of the final product.ABSTRACT (continued) Thesis subject is“The effect of some chemical reagent in active carbon production from bituminous coals”. Properties, production and aplication of activated carbon have been introduced in thesis. The aim of this study is the investigation of the effect of some chemical reagents on active carbon production from bituminous coals. In the activation which is the first step of active carbon production and in carbonization which is the second step, different temperature and coal-chemical reagent ratio have been studied. In order to evaluate the production produced from experimental studies, TGA analysis and iodine adsorption analysis which determines surface properties have been done. According to experiment results; charts related to the iodine adsorption analysis and TGA analysis results of the product have been created. In experiments in which the coal-activation reagents ratio was investigated and NaOH was used as activation reagent, iodine number has been found as 1107 mg/g. In experiment in which the carbonization temperature was investigated and KOH was used as activation reagent, iodine number has been found as 1070 mg/g.