Manyas Kuş Gölü çevresi ve Erdek Kapıdağ yarımadası Karayosunları (=Musci) florası
The moss flora of Manyas Kuş Lake environment and Kapıdağ peninsula
- Tez No: 150946
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜRAY UYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bryophyta, Karayosunu, Flora, Kapıdağ Yarımadası, Kuş Gölü, Türkiye, Bryophyta, Moss, Flora, Kapıdağ Peninsula, Kuş Lake, Turkey
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi MANYAS KUŞ GÖLÜ ÇEVRESİ VE ERDEK KAPIDAĞ YARIMADASI KARAYOSUNLARI (= MUSCI) FLORASI Muhammet ÖREN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Güray UYAR Temmuz 2004, 125 sayfa Bu çalışmada, araştırma alanı olarak seçilen; Manyas Kuş Gölü çevresinden ve Kapıdağ Yarımadasından 270 karayosunu örneği değerlendirilerek, 20 familya ve 44 cinse ait 79 takson tanımlanmıştır. Şimdiye kadar Türkiye Bryofit'leri üzerine yapılan çalışmaların taranması sonucu; Isothecium holtii Kindb. türünün Türkiye Bryofit Florası için yeni kayıt olduğu belirlenmiştir. Ayrıca 13 takson da Henderson & Prentice (1969) tarafından benimsenen Türkiye kareleme sistemine göre Al karesi için yeni kare kaydıdır. Bölgede içerdiği takson sayısı bakımından yüksek olan familyalar şunlardır: Brachytheciaceae (15), Pottiaceae (14), Bryaceae (7), Hypnaceae (6), Grimmiaceae (5), Mniaceae (5)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis THE MOSS FLORA OF MANYAS KUŞ LAKE ENVIRONMENT AND ERDEK KAPIDA? PENINSULA Muhammet ÖREN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Thesis Advisor: Asist. Prof. Dr. Güray UYAR July 2004, 125 pages In this study, 79 taxa out of 270 specimens of mosses were identified from which was chosen study area the Manyas Kuş Lake environment and Kapıdağ Peninsula. These taxa belong to 20 families and 44 genera of Bryophytes. As a result of checking out until recently studies were done on Bryophytes flora in Turkey, Isothecium holtii Kindb. is a new record for the Bryophytes Flora of Turkey. In addition 13 taxa are new for the Al grid-square adopted by Henderson and Prentice (1969). The families which have the richest species with high taxon number are as follows: Brachytheciaceae (15), Pottiaceae (14), Bryaceae (7), Hypnaceae (6), Grimmiaceae (5), Mniaceae (5).