Hardy uzaylarında genelleştirilmiş faktörizasyon ve toeplitz operatörlerinin kommutantı
Generalized factorization in hardy spaces and the commutant of toeplitz operators
  1. Tez No: 150947
  2. Yazar: MELİH GÖCEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YÜKSEL SOYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Hardy Uzayları, îç ve dış fonksiyonlar, Faktorizasyon ve Toeplitz operatörü, Hardy spaces, Inner and outer functions, Factorization and Toeplitz operator
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi HARDY UZAYLARINDA GENELLEŞTİRİLMİŞ FAKTORİZASYON VE TOEPLİTZ OPERATÖRLERİNİN KOMMUTANTI Melih GÖÇEN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Yüksel Soykan Ocak 2004, 82 Sayfa Bu tezde Hardy uzayları ve bu uzaylar içinde kanonik faktorizasyon, temel tanım ve teoremlerle açıklanmıştır. Birim disk içindeki her <p klasik iç fonksiyonu, Hardy uzaylarının fonksiyonlarının belirli bir faktorizasyonu ile ilişkilidir. Genelleştirilmiş faktorizasyon denilen bu faktorizasyon ç(z) = z olduğunda klasik Riesz faktorizasyonu ile çakışır. Ayrıca genelleştirilmiş faktorizasyonlar hakkında bazı sonuçlar ispatlanmıştır. Uygulama olarak da bazı analitik Toeplitz operatörlerin kommutantlanmn bir tanımı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis GENERALIZED FACTORIZATION IN HARDY SPACES AND THE COMMUTANT OF TOEPLITZ OPERATORS Melih GÖÇEN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Yüksel Soykan January 2004, 82 Pages In this thesis, the Hardy spaces and the canonical factorization in this spaces are explained with essential definitions and theorems. Every classical inner function (p in the unit disk is associated with a certain factorization of functions from Hardy spaces. This factorization, called generalized factorization, coincides with classical Riesz factorization whenç?(z) = z. Furthermore several results about generalized factorization are proved. As an application we obtain a description of the commutants of some analytic Toeplitz operators.