Ganos fayı'nın (Mürefte-Hoşköy, Trakya) Gazhanedere ve Soğucak formasyonlarının hazne kaya özelliklerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the influence of the ganos fault (Mürefte-Hoşköy, Thrance) on the reservior characteristics of the Soğucak and Gazhanedere formations
- Tez No: 150992
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ganos Fault, fracturing and faulting systems, porosity, permeability
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GANOS FAYI'NIN (MÜREFTE-HOŞKÖY, TRAKYA) GAZHANEDERE VE SOĞUCAK FORMASYONLARININ HAZNE KAYA ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Emel YILDIRIM Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Pro£ Dr. Bülent COŞKUN Güney Trakya Havzası' nda Gazhanedere kumtaşlan ve Mecidiye (Soğucak) kireçtaşlan en önemli hazne kayalardır. Çalışma alanında, gözeneklilik ve geçirgenlik gibi hazne kaya özelliklerine tesir eden en önemli faktör tektonik hareketlerdir. Bölgede en etkin tektonik etken, Miyosen yaşlı Kuzey Anadolu Fayı'nın karadaki devamı olan Ganos Fayı'dır. Ganos Fayı Hoşköy dolaylarında karada izlenmekte ve burada Eosen yaşlı Gaziköy formasyonuyla Miyosen yaşlı Kirazlı formasyonunu karşı karşıya getirmiştir. Ganos Fayı, kuzey ve güney bloklarında yapılan ölçülü stratigrafik kesitlerde, kumtaşlannda ve kireçtaşlannda fayın etkisiyle oluşan ve genelde GB-KD yönünde gelişme gösteren çatlak ve çeşitli boyutlarda fay sistemleri tespit edilmiştir. Yayaköy kesitinde, Ganos Fayı'nın karakteristik özelliklerinden olan çiçeksi yapılan oluşturan faylar ve Güzelköy'de ise Ganos Fayı'na ait antitetik faylar izlenmektedir. Ganos Fayı etkisinde hareket eden kuzey ve güney bloklarda çatlaklar oluştururken; çatlaklı ve feylı zonlardan sızan sıvılar, kireçtaşlannda dolomitik hazne kayalar oluşturmamışlardır. Ganos Fayı'nın yüzeyde izlenen hareketi ve hazne kayalara etkileri, yeraltındaki Gazhanedere ve Mecidiye birimleri ile birleştirilmiş ve bunun için de Ganos Fayı'na yakın Hoşköy-1 kuyusunda eğim loğlarından faydalanılmış ve tespit edilen fayın ve kollarının güneydeki Ganos Fayı'nın etkisiyle oluştuğu ve yeraltında hazne kaya birimlerini de hareket ettirerek özellikle çatlaklar vasıtasıyla gözeneklilik ve geçirgenliği geliştirmiştir. İnceleme alanında, saha ve yeraltı verilerinin değerlendirilmesine göre, Gazhanedere kumtaşlan ve Mecidiye kireçtaşlannın hazne kaya özelliklerini etkileyen en önemli faktörlerden biri de, Kuzey Anadolu Fayı'nın karadaki devamı Ganos Fayı'nın kuzey ve güney bloklardaki formasyonları hareket ettirmesi ve bunun neticesinde de gözeneklilik ve geçirgenlik değerlerini geliştirmiştir. 2004, 130 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Ganos Fayı, çatlak ve fay sistemleri, gözeneklilik, geçirgenlik
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF THE INFLUENCE OF THE GANOS FAULT (MÜREFTE- HOSKÖY, THRACE ) ON THE RESERVOIR CHARACTERISTICS OF THE SO?UCAK AND GAZHANEDERE FORMATIONS. Emel YILDIRIM Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Prof Dr. Bülent COŞKUN The principal reservoir rocks in the southern Thrace Basin are the Eocene Soğucak limestones and Oligocene Gazhanedere sandstones. The main fectors, which influenced the porosity and permeability developments in the reservoir units, are the youngest tectonic movements in the study area. The Ganos Fault, which is the onshore continuity of the North Anatolian Fault in the study area, is the main tectonic cause in the region. This feult can be observed in the Hoşköy area, where the Miocene Kirazlı and Eocene Gaziköy formations are situated against each other. Fractures and feult in various dimensions, oriented generally in a SW-NE direction, have been observed in the measured section in the southern and northern blocks, separated by the Ganos Fault The flower structures in the Yayaköy section and antithetic feult in the GOzelköy area constitute salient characteristics of the Ganos Fault Fluid circulations through out the fractures and feults in the northern and southern limestone blocks do not generated dolomm'c reservoirs in the Soğucak formation. In order to evaluate subsurface influence and continuity of the Ganos Fault on the Soğucak and Gazhanedere formations, dipmeter data from the Hoşköy-1 well are used and fracture porosity and permeability developments have been observed in the displaced blocks. Then the displacement of the northern and southern blocks by the North Anatolian Fault (Ganos Fault) is the main fector, which influenced the porosity and permeability development in surfece and subsurface reservoir units in the study area. 2004, 130 pages