Ganos fayı'nın neotektonik özellikleri (Gaziköy-Saros Körfezi)
Neotectonics of the ganos fault (Gaziköy-Saros Gulf)
- Tez No: 292605
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ZEKİ TUTKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ganos Fayı, Kinematik Analiz, Neotektonik, Uzaktan Algılama, Deprem Odak Mekanizması Çözümleme, Ganos Fault, kinematics analysis, Neotectonics, remote sensing, earthquake focal mechanism analysis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Ganos Fayı'nın Neotektonik Özellikleri (Gaziköy-Saros Körfezi) isimli bu tez çalışması ile oluşumundan günümüze Ganos Fayı'nın yapısal evriminin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Bu kapsamda jeolojik harita alımı ve diri fay belirleme çalışmaları, yapısal unsurların belirlenmesi ve fay parametrelerinin değerlendirilmesi ile yapılan fay topluluklarının kinematik analiz çalışmaları, depremlerin ters çözümleri ve uzaktan algılama yöntemiyle çizgiselliklerin belirlenmesi çalışmaları gerçekleştirilmiştir.Jeolojik harita alımı çalışmaları kapsamında bölgenin stratigrafik özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. İnceleme alanının temelinde Kretase yaşlı Yeniköy Karışığı yer almaktadır. Bu temel kayalar üzerine uyumsuz olarak Alt-Orta Eosen yaşlı türbiditik çökellerden oluşan Gaziköy Formasyonu ve üzerinde bulunan Alt-Orta Eosen yaşlı türbiditik özellikteki Keşan Formasyonu ile Orta-Üst Eosen yaşlı kireçtaşları ile temsil edilen Soğucak Formasyonundan oluşan Tersiyer istifi gelmektedir. Ayrıca Üst Eosen-Üst Oligosen yaşlı Hisarlıdağ Volkanitlerine ait andezitler bulunmaktadır. Neojen dönemde bu istif, Eosen çökellerini zaman boşluğu ve açısal uyumsuzlukla örten Orta-Üst Miyosen yaşlı kumtaşı, çakıltaşı, kiltaşı ve çamurtaşı içeren Çanakkale Grubu ile devam etmektedir. Çanakkale Grubu içerisindeki fosilli kumtaşı tabakasında gözlenen Avimactra venjukovi (Andrussow), Avimactra ososkovi (Andrussow), Avimactra karabugasica (Andrussow), Avimactra subcaspia (Andrussow) fosillerine dayanarak bu seviye için Sevinç Kapan-Yeşilyurt (sözlü görüşme, 2008) tarafından Üst Pliyosen (Akçagiliyen) yaşı öngörülmüştür. Bu veriler göz önüne alındığında, Çanakkale Grubu'nun Alt Miyosen-Üst Pliyosen yaşında olduğu söylenebilmektedir. Çanakkale Grubu üzerinde Üst Pleyistosen yaşlı Denizel seki yer almaktadır. Tüm bu birimleri yatay konumlu olarak Kuvaterner yaşlı Alüvyon örtmektedir.Ganos Fayı boyunca ölçülen fay düzlemlerine ait parametreler değerlendirilerek fay topluluklarının kinematik analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu analiz çalışmaları sonucunda bölgede birbiriyle uyumlu olan iki tektonik rejimin varlığı saptanmıştır. Bunlar KB-GD doğrultulu sıkışma rejimi altında gelişen asıl olarak doğrultu atımlı faylanma rejimi (transtansiyonel) ve KD-GB doğrultulu açılma rejimi altında gelişen lokal normal faylanma rejimidir.Ganos fayı ve yakın çevresinde 2003-2010 yılları arasında meydana gelmiş bazı depremlerin odak mekanizması çözümlemeleri ve ortak ters çözüm sonuçları, doğrultu atımlı gerilme rejiminin günümüzde aktif olduğunu ortaya koymaktadır. Bu veri, fay topluluklarının kinematik analizi sonuçları ile uyumlu olup, aynı zamanda transtansiyonel bir karakter sunmaktadır.Uzaktan Algılama yöntemiyle çizgisellik analizi çalışmalarından üretilen gül diyagramına göre; sahadadaki çizgisellikleri oluşturan KB-GD yönlü sıkışma kuvvetlerinin varlığı belirlenmiştir. Bu çizgiselliklerin, Ganos Fayı'na yaklaşık paralel doğrultuda uzanan yapılar oldukları da söylenebilir.Saha gözlemleri ve diğer çalışmalar sonucunda Ganos Fayı'nın geçmişte olduğu gibi 7.0 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip olan bir fay olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, by the Neotectonic characteristics of Ganos Fault (Gaziköy-Saros Gulf), was studied to understand the structural evolution of Ganos Fault. Within the scope of geological mapping, along the Ganos Fault, a Middle-Late Miocene age was given by previous researchers to Çanakkale Group, in this study, Middle Miocene-Upper Pliocene age determined for this Group.In the study area, stratigraphic relations determined by using 1/25.000 scale geological mapping. Cretaceous aged Yenikoy Melange constitutes the basement of the area. These units are overlain uncomformably by the Tertiary sequences that includes Lower?Middle Eocene aged Gazikoy Formation with turbidite sediments, Lower?Middle Eocene aged turbiditic Keşan Formation and Middle?Upper Eocene aged limestones (Soğucak Formation). Also, Upper Eocene?Upper Oligocene aged andesites that belongs to Hisarlidağ Volcanics are in this Tertiary sequences. In Neogene, Eocene units overlaine with time gap and angular uncomformably by Canakkale Group. This group contains Middle?Upper Miocene aged sandstone, pebble, clay and mudstone. According to the oral conversation with Sevinc Kapan ? Yesilyurt, Upper Pliocene (Aktschagylian) aged was predicted for the fossil sandstone strata (in Canakkale Group) based of fossils that Avimactra venjukovi (Andrussow), Avimactra ososkovi (Andrussow), Avimactra karabugasica (Andrussow), Avimactra subcaspia (Andrussow). Using these datas Lower Miocene?Upper Pliocene aged can be gave for Canakkale Group. In the study area, this group is overlain by Upper Pleistocene aged marine terrace and Quaternary Alluvium overlies all the units horizontally.The fault kinematics analysis was carried out by evaluated parameters of fault planes measured along Ganos Fault. As a result of these analysis two tectonic regimes that are compatible with each other was determined in the region. These are mainly strike-slip faulting regime developed under NW-SE trending compressional regime (transtensional) and a consistent NE-SW trending extensional regime produce a the local normal faulting.Between 2003-2010, many earthquakes have occurred Ganos Fault and its vicinity. The focal mechanism of some earthquakes and these earthquakes joint inversion analysis results indicate that a strike-slip stress regime is active in the study area. These data are consistent with the results of fault kinematic analysis offer as a transtensional character.According to Rose diagram that was generated by the method of remote sensing lineament analysis, these lineaments have mainly parallel to the Ganos Fault and segments probably occured as a fault line under a NW-SE compressional and a NE-SW extensional regime were identified.As a result of field observations and other studies, Ganos Fault can probability produce an earthquake magnitude 7.0 and above as in the past.